България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лекари от УМБАЛ "Канев" приложиха лечение на големи рани с изкуствен интелект и 3D биопринтер

Методът е разработен е от южнокорейска фирма, до месец раната би трябвало да е заздравяла, казаха д-р Петя Кашукеева и д-р Стоян Генадиев

07.10.2024 | 11:43 Редактор:

Лекари от Университетска болница "Канев" присадиха кожа на големи рани, чрез взаимодействието на изкуствен интелект и 3D биопринтер. Иновативният метод е извършен от екип на отделение "Съдова хирургия".

"Методът е изключително интересен, разработен е от южнокорейска фирма, която позволява чрез мастните клетки на пациента, с добавяне фибрин и тромбин, чрез 3D принтер да се направи точно копие на дефекта на пациента и да се постави върху голямата ранева повърхност, което да позволи по-бързото ѝ зарастване. При нас става въпрос за пациенти, които са преживели тежко запушване на съдовете на крака, заради което са загубили голяма част от тъкан на ходилото", каза д-р Петя Кашукеева за "България сутрин".

Тя уточни, че става въпрос за двама пациенти - мъж и жена.

Всичко в рамките на минути

"Жената е с огромен дефект на ходилото, а при мъжа се наблюдава много трудно зарастване на раната, след като бяха премахнати два пръста на крака му", допълни д-р Кашукеева.

Д-р Стоян Генадиев поясни, че след като се вземе мастната тъкан от пациента, се преминава през обработка и микронизация.

"Така мастната тъкан става една хомогенна текстура и след това самият 3D принтер в рамките на 5 минути създава плака с размерите, формата и дълбочината на раната на пациента, и ние я поставяме върху раната. След това се прави и превръзка. Важно е преди това да се направи снимка на раната, а в самия апарат има изкуствен интелект, който я анализира и дава пропорциите", подчерта той.

Д-р Генадиев добави, че до месец раната би трябвало да е заздравяла.

"От компанията се свързаха с предложение да видим как работи тази технология и да се убедим в предимствата. Лечението на тези рани е много трудни и ние отдавна се опитваме да намерим начин, по който това да се случва възможно най-бързо", коментира д-р Петя Кашукеева.

Гледайте целия разговор във видеото.