fallback

Земеделците са недоволни от отпуснатите 200 млн. лв. и са в протестна готовност

"Тези средства трябваше да са в размер на 320 млн. лв.", отбеляза Илия Проданов

07.10.2024 | 10:30 Автор: Деси Николова

Правителството осигури още 200 млн. лв. по линията за "украинската помощ" за земеделците, но те остават недоволни.

"Така необходимият ресурс за изплащането на ангажимента по украинската помощ, който трябваше да бъде изплатен до 30 септември, е в размер на 320 милиона лева, по изчисление на Министерството на земеделието. Към момента това, което виждаме от решението на Министерския съвет днес, са осигурени 200 милиона, което е недостатъчно за ангажимента, който държавата е поела и по-големият проблем е, че вече се забавя една седмица. Тези средства трябваше да бъдат изплатени на 30 септември, а днес вече е 7 октомври", коментира председателят на Националната асоциация на зърнопроизцводителите Илия Проданов е ефира на "България сутрин".

"Средствата не са по сметките на стопаните"

Според него тези финансови средства са от ключово значение за текущите дейности на зърнопроизводителите, като закупуването на торове и семена за новата кампания.

"Нашата готовност за протести не е спирала, откакто сме подписали споразумението през февруари. Още тогава казахме, че всяко едно неизпълнение на това, което е разписано в споразумението, може да предизвика такова напрежение. Така или иначе средствата не са по сметките на стопаните", каза Проданов за Bulgaria ON AIR.

Още по-важен според Проданов е фактът, че освен финансовите ангажименти, има редица законодателни инициативи, които не са изпълнени, като Закона за водите, арендата и кооперативите. Тези законодателни промени са важни за създаване на устойчивост в сектора и намаляване на нуждата от държавна подкрепа. 

Той също така подчерта, че бюджетът за 2025 година е в напреднала фаза на изготвяне, но до момента не е бил обсъден с браншовите организации, въпреки обещанията в споразумението.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback