fallback

Зоопарковете се ангажират с климатичните промени - какви са условията у нас?

"Когато говорим за хищни животни или маймуни, на много места положението е критично", каза Павел Василев

04.10.2024 | 12:03 Автор: Искра Ангелова

Климатичните и екологичните предизвикателства заемат все по-централна роля в зоопарковете по света през последните години. Заради това те започнаха да се грижат за опазването на видовото разнообразие и да ангажират хората с екологичните и климатичните проблеми.

"Ако говорим за обикновения човек, то е нужно той да успее да намали своя въглероден отпечатък, доколкото може. Това има влияние върху природата и върху животните. А ако говорим директно да помогнем на дивата природа, тогава хората, които имат градини, могат да не ги циментират целите, а да оставят място, където природата да се развива, да има естествена растителност", каза екологът Павел Василев в студиото на "България сутрин".

Той припомни, че целта на зоопарковете е да се отглеждат диви животни и да им бъдат предоставени условия, които са най-близки до естествената им среда.

Столичните зоопаркове са подложени на постоянен шум

"За някои видове това е лесно, а за други е трудно. Ако говорим за екзотични животни или такива, които са от полюсите, то тяхното отглеждане в Европа е по-скъпо. Но като цяло дивите животни са доста устойчиви и за да им се създаде един реалистичен дом, е нужно знание и желание", допълни Василев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Екологът е на мнение, че столичните зоопаркове са подложени постоянно на шум и това причинява стрес на животните.

"Знам, че зоопаркът в Братислава е построил ограда около зоопарка, която да улавя шума и наистина се вижда ефектът. Това е една от мерките, които могат да се вземат, другата е засаждането на дървета и поддържане на растителност. Във всички наши зоопаркове има и добри, и лоши неща. Когато говорим за хищни животни или маймуни, на много места положението е критично, дори там, където се правят подобрения", коментира Павел Василев.

Като лош пример той даде как в зоопарка в Ловеч години наред бяла мечка беше гледана на бетонна площадка.

"Има хора, които бойкотират зоопарковете, защото животните са в клетки. Това е грешен начин на мислене, защото има животни, които живеят много по-дълго в зоологическите градини, отколкото в природата. Има и видове, които са изчезнали, и единствено ги има в зоопарковете", припомни Павел Василев.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback