България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Давид Леви: Израел подготвя ответен удар срещу Иран, но по-мащабен

"Силата на Тел Авив е във военновъздушните сили", каза международният анализатор

04.10.2024 | 10:01 Редактор:

Президентът Румен Радев свиква днес извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата е "Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия изток. Необходимост от мерки".

"В централната част на Израел - Тел Авив и околностите, в момента нещата са спокойни. В момента проблемът е на север до ливанската граница, където само за последните 24 часа бяха изстреляни над 200 ракети от разпадащата се вече "Хизбула". Израелските сили също нанасят доста удари по базите в Южен Ливан и в квартал "Дахия" в Бейрут, който е центърът на "Хизбула" в ливанската столица", каза международният анализатор Давид Леви за "България сутрин".

Той поясни, че през нощта е нанесен много сериозен удар по един от подземните паркове на "Хизбула".

Израел подготвя ответен удар

"Предполага се, че там се е намирал заместникът на Хасан Насрала, но все още официално не е обявен лидер на групировката. Става въпрос за неговия братовчед. Същевременно се очаква, че след като мине празникът тук, да започне ответният удар на Израел срещу Иран. Предполагам, че забавянето не е заради празника, а заради определянето и взимането на политическо решение какви да бъдат целите на този ответен удар", допълни Леви в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че силата на Израел е във военновъздушните сили.

"Най-вероятно това нападение ще бъде подобно на това, което видяхме като отговор на нападението на хутите в Йемен, но в по-голям мащаб. Има четири "основни банки от цели", които е възможно да бъдат ударени. Едната е ядрената инфраструктура. Администрацията на Джо Байдън се възпротивява срещу това нещо, защото това може да разшири конфликта. Другата възможна цел е енергийната инфраструктура на Иран, което също е нежелано от Белия дом", подчерта международният анализатор.

"Първата сирена ме хвана в супермаркет"

Според него това може да доведе до увеличение на цената на петрола.

"Третата възможна "банка" от цели е свързана с производството на ракети и четвъртата, която е по-вероятна, обезглавяване на някои от държавните структури на Иран. Тук има приложение, което е подобно на BG-ALERT, то работи доста добре от години. Първата сирена ме хвана в квартален супермаркет, където имаше около 20-30 човека", поясни Давид Леви.

По думите му скоро едва ли ще се види краят на този конфликт: "Той е резултат от една идеология на една терористична хунта, която е взела като заложник цялата държава. Целта на тази хунта е унищожение и смърт".

Гледайте целия разговор във видеото.