България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Любомир Кючуков: Иран знае, че не може да спечели тази война, но Израел загуби подкрепата си

"Ако тази ескалация продължи, тя рано или късно ще доведе до директен сблъсък", каза бившият заместник-министър на външните работи

03.10.2024 | 10:26 Редактор:

Като че ли войната се превърна в нормалност, което е най-страшното. Това, което ние наблюдаваме в момента, е един смъртоносен пинг-понг с ракети. Това е спиралата на ескалацията, доскоро тази спирала беше с определени задръжки, всяка от страните отговаряше по начин, по който да не се предизвика сериозен пряк сблъсък. Сега, когато вече става въпрос за отношенията между Израел и "Хизбула", задръжките паднаха. Ключовият въпрос е дали ще отпаднат и когато стане въпрос за отношенията между Израел и Иран. Това каза бившият заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков в студиото на "България сутрин".

По думите му нещата отиват към отворена спирала на ескалация, което може да доведе до регионализация на конфликта.

"Това означава, че той ще бъде абсолютно неконтролируем. Да кажем, че няма рискове и заплахи от война, която се води съвсем близо до нас, би било безотговорно. Риск винаги има, те не са от пряк заплаха за военен удар срещу България, но радикализацията излиза постепенно извън рамките на бойните действия. Практиката досега показва, че всички подобни операции не водят до решения, а свършват с допълнителна радикализация", допълни Кючуков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Нетаняху не си спази обещанията

Той припомни, че "Хизбула" беше създадена в отговор на подобна операция на Израел през 1982 година.

"Дори сега да се намери решение за прекратяване на огъня, то няма да бъде трайно, а ситуацията ще се възпроизведе отново, докато не бъде решен ключовият въпрос за региона - палестинският. Двете обещания, които Бенямин Нетаняху беше дал по повод Газа - ликвидиране "Хамас" и да върне заложниците, 1 година по-късно не са изпълнени. Това е въпрос и на неговото политическо оцеляване, това е най-страшното в момента", коментира бившият заместник-министър на външните работи.

Според него "Хизбула" не може да бъде унищожена.

Огромна хуманитарна катастрофа

"До голяма степен "Хизбула" е завладяла управлението на Ливан. Това, което не се случва в момента, е деескалацията, за която всички призовават. Израел печели военно, но с всеки изминал ден губи политически. Всички страни, включително САЩ, призоваха да не се пристъпва към сухопътна операция, Израел пренебрегна това. А Иран е с ясното съзнание, че не може да се спечели една такава война", припомни Любомир Кючуков.

Той е на мнение, че САЩ не искат да бъдат въвлечени в тази война.

"Самият Израел е много сериозно разделен, има много настроения против Нетаняху и неговото управление. За съжаление, Израел загуби целия морален и политически кредит и подкрепа, който имаше в света след терористичната си атака, заради действията си в Газа, а сега в Южен Ливан. Това е една огромна хуманитарна катастрофа. Ако тази ескалация продължи, тя рано или късно ще доведе до директен сблъсък", добави Кючуков.

Гледайте целия разговор във видеото.