България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Ронен Декало от Израел: Животът продължава нормално и след ракетните удари

Всички гледаме към Газа, но Ливан ни атакува от година, каза той

03.10.2024 | 10:15 Редактор:

Израел бомбардира в ранните часове на деня централната част на Бейрут. Съобщава се за най-малко шест жертви. Това става два дни, след като Иран изстреля около 200 ракети към Израел. 

"Няма стрес и паника. Празнуваме еврейската нова година, семеен празник, спокойни сме", каза д-р Ронен Декало от Израел в ефира на "България сутрин".

По думите му сирените заради ракетите, изстреляни от Иран, са се чули в цял Израел.

"Първоначално получихме информация по всички мобилни телефони още преди алармите. Влязохме в защитните ни стаи, който има, а който няма - отива в най-близката защитна зона. Повечето получаваме информация от медиите", разказа той пред Bulgaria ON AIR.

Животът продължава и след ракетните атаки

"Животът тече нормално. Всички ходим нормално на работа. Аз живея близо до Ашдод, сега атаките не идват от южната част, от Газа. В момента тук е тихо. Атаките са в северната част на Израел. Повечето хора се чувстват спокойни. Нашата защита работи много добре. Жертви от атаките нямаше досега. Всички нови домове имат защитна стая", обясни д-р Декало.

Той сподели, че въпреки ситуацията, не е обмислял преместването в друга държава. 

"Над 100 000 души са се изнесли от техните домове. Ливан и "Хизбула" ни атакуват от 7 октомври 2023 г. Всички гледаме към Газа, но Ливан ни атакува от година. Иран трябва да получи отговор за атаката. Едно нещо ще спре този конфликт - връщането на останалите израелци, заложници в Газа. Моментът, в който се върнат, "Хамас" ще спре да атакува. Ще спрат защитните атаки", смята д-р Декало.

Гледайте целия разговор във видеото.