fallback

STEM обученията помагат на децата да мислят и търсят решения, не да зубрят

Все повече български ученици се представят брилянтно на Space Camp Turkey, заявиха Нурджан Субашъ и Диляна Георгиева

02.10.2024 | 12:35 Автор: Елеонора Танева

Нови и модерни технологии навлизат в училищата. STEM центровете продължават да проправят своя път към това децата да получат по-добро и качествено образование. Български ученици са редовни участници в специалния лагер Space Camp Turkey.

"Ние обучаваме както деца, така и възрастни по основни дисциплини като инженерство, изкуство, математика, развиваме проекти, свързани с Космоса", заяви пред "България сутрин" Нурджан Субашъ, който е част от екипа на Space Camp Turkey.

Той допълни, че за децата Космосът не е далечен, събират се деца от цял свят и развиват уменията си.

Българските деца се представят повече от брилянтно, заяви ръководителят на младежка програма Space Camp за България Диляна Георгиева.

"Причината за това е в подхода STEM - не е в това да се наблегне повече на математиката и науките, средата и STEM кабинетите са част от промяната, но ключът се крие в методологията. В това ние да ги научим да търсят решение на реални проблеми, а не просто да приемат и възпроизвеждат знание", каза Георгиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

В България Нурджан Субашъ ще се срещне с учители и ученици в няколко града. 

"Когато поставим и учителите в совалки или ракети, те се чувстват като децата - важно е да имат опит от първа ръка от тези машини. Да усетят материята, преди да я предават на децата", заяви Субашъ.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback