България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шекспировата "Комедия от грешки" обещава страхотен спектакъл

Димитър Стойнов и Даниел Кукушев играят ключови роли в представлението

02.10.2024 | 12:42 Редактор:

Премиери, юбилейни представления, нови актьорски попълнения в Театър "София" през новия театрален сезон. 

"Ние сме от тази година в театъра, въпреки че през миналата година имаме 2 заглавия, в които участваме. В момента репетираме "Комедия от грешки", започнахме съвсем скоро. Тепърва започнахме да се качваме на сцена и засега вървят доста добре репетициите. Сценографията и костюмите са много интересни, на Свила Величкова, режисьорът е Маргарита Мачева, музиката ще е на Петър Дундаков. В "Театро отсам канала" ще бъде представлението, на 29 ноември е премиерата", каза актьорът Димитър Стойнов в "България сутрин". 

Преди играта на сцена се анализират персонажите и отношенията между тях.

"Целият процес започва с четене на маса. Раздават се пиесите, ние ги отваряме и започваме да четем. Тогава всъщност започва анализът. Ние анализираме всеки персонаж какво иска, какви са целите и отношенията между различните персонажи, с помощта на режисьора и целия екип. Там е моментът, в който се поставят грубите летви", допълни актьорът Даниел Кукушев за Bulgaria ON AIR.

Спектакълът не включва само комедия

Според Стойнов произведението на Шекспир е с по-висок клас текст и иска по-определено отношение и изричане.

"Имаме още около 2 месеца репетиции. Двамата играем две двойки близнаци. Има много ситуационни комедии вътре заради това, че те са близнаци. Пораждат се много комични недоразумения. Освен това с режисьорът се опитваме да изведем като основната тема на представлението човека, търсещ своята идентичност през другите - през обществото, семейството", посочи той.

По думите на Кукушев е положително да се правят кастинги, чрез които да се печелят роли за отделни представления. 

"Винаги ми задават въпроса "как учите толкова текст". Въпрос на начин на мислене е как подхождаш към пиесата и това е част от професията. Спечелихме кастинг за представлението за ролите в "Игри в задния двор". За още едно заглавие, което ще излиза в театъра - "Котка върху гореща ламарина" отново се проведе кастинг и това е плюс", поясни актьорът.

Гледайте целия разговор във видеото.