България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Млад инженер със заплата от 1200 лв., чистач със 1077 лв. от 1 януари 2025 г.?

Д-р Пламен Иванов и Христина Христова обясниха, че се използва една част от директивата, а останалите компоненти липсват

02.10.2024 | 11:12 Редактор:

Минималната работна заплата да стане 1077 лв. от 1 януари 2025 г., като ръстът ѝ е с 15,4% или 144 лв. Това е заложено в проект на постановление на правителството. Новият размер е определен съгласно разпоредбите на Кодекса на труда и е 50% от средната заплата за период от 12 месеца назад. 

"Правителството е задължено по закон да я направи такава. Трябва да е 50% от средната работна заплата. Директивата не е хармонизирана както трябва. Една директива дава възможности на държавата по определени маркери да достига определена цел", коментира бившият социален министър Христина Христова.

Получават се дисбаланси

Икономистът д-р Пламен Иванов и Христова обясниха, че се използва една част от директивата, а останалите компоненти липсват.

"Доходите трябва да бъдат обосновани. Минималната работна заплата отива в бюджетните структури", обясни д-р Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Христова добави, че трябва да има минимална работна заплата и подчерта, че тя не е просто плащане, а представлява финансови средства за количество и качество на труд.

"Добре е да са по-високи заплатите, но се получават дисбаланси. В едно предприятие млад инженер започва с 1200-1300 лв. а портиерът или чистачът от 2025 г. ще взимат 1077 лв. Усилията за договаряне на минималната работна заплата трябва да отидат на двустранно ниво - синдикати-работодатели", каза бившият социален министър.

Липсва ясна стратегия

Д-р Иванов отбеляза, че това, което трябва да направи държавата, е да начертае ясна стратегия.

"Пожелателно е всички да имаме по-високи заплати, но нека ясно застанат и кажат какво правим през следващите години, за да бъдат всички доходи на хората по-високи. Вдигането на минималната работна заплата няма да доведе до повишаване на потреблението. С минималната работна заплата са обвързани всички заплати. Разходът на държавата ще бъде много по-голям от прихода", посочи икономистът.

По думите на Христова повечето безработни са нискоквалифицирани хора. Тя уточни, че безработицата в момента е най-ниската в с равнение с последните 30 години - около 5%. 12% са работещите бедни хора.

Гледайте целия разговор във видеото.