България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Журналист от Израел: Снощи всичко беше като от филм на ужасите

"Предстоят критични дни с критични решения", каза Весела Райчинова

02.10.2024 | 10:18 Редактор:

Иран изстреля близо 200 балистични ракети срещу територията на Израел, а в Тел Авив и Ерусалим са отекнали мощни експлозии.

"В този момент обстановката е спокойна, защото всичко, което се случи вчера вечерта, беше като един филм на ужасите. 181 балистични ракети бяха изстреляни към Израел. Обхватът беше изключително голям. Ако погледнем на картата, тя беше изцяло с червени кодове. Нещо, което беше абсолютно безпрецедентно", каза журналистът Весела Райчинова, която се намира в Бат Ям, за предаването "България сутрин".

Гражданите са били предупредени няколко часа по-рано и са получили инструкции от израелската армия.

Според Райчинова, въпреки предварителните предупреждения, напрежението сред цивилните е било осезаемо. Някои хора са запазили самообладание, докато други са били силно притеснени.

"Паника има на определени места, може би всеки го приема в личен план. Аз попаднах в една група, които бяха много притеснени, сред които и българи, които бяха в шок и се чудеха какво да направят, защото всеки момент щеше да се случи. В същото време срещнах и други трима българи, които казаха, че няма да се случи нищо. Местните граждани също изпаднаха в малко напрежение", разказа Райчинова пред Bulgaria ON AIR.

Израел разчита на своята отбранителна система "Железен купол", която има за цел да прехваща ракети във въздуха и да предпазва населението. По думите на Райчинова, макар да е имало напрежение, израелските власти са били добре подготвени за подобен сценарий.

Медиите и властите в Израел потвърждават, че страната ще отговори на иранската атака. Въпросът остава кога и как ще се осъществи този отговор. Райчинова отбеляза, че очакванията са за още по-силна реакция от страна на Израел, като някои източници предвиждат тя да бъде три пъти по-мощна от първоначалната атака. 

Напрежението в региона продължава да расте, тъй като Иран предупреди, че в случай на израелски отговор, нова атака ще бъде неизбежна.

"Предстоят критични дни с критични решения", категорична бе Райчинова.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
К.Николов
преди 21 минути
Значи фашизираните евреи могат да избиват невинни деца, а един справедлив отговор бил "атака" ... Сигнализирай за неуместен коментар