fallback

"Романът на една жена без качества" напомня да не приемаме живота толкова на сериозно

В голямата си част книгата е абсолютна фикция, каза писателят Ралица Николова

01.10.2024 | 11:58 Автор: Беатрис Младжова

Ралица Николаева представи дебютната си книга "Романът на една жена без качества".

"Наистина се надявам книгата да не попада в ръцете на хората, които нямат чувство за хумор, защото тя е един ироничен поглед към живота, към условностите на обществото, ролите и маските, които си налагаме един на друг, към все повечето изисквания към нас и желанието да трупаме, да имаме всичко на момента. А голямата ирония е, че не трябва да приемаме живота толкова на сериозно, защото е твърде кратък за това", сподели писателят Ралица Николова в "България сутрин".

По нейни думи всеки би трябвало сам за себе си да намери посланието в романа.

"Самата схема на романа се създаде на практика сама. Просто седнах и започнах да пиша. В голямата си част е абсолютна фикция. Главите са озаглавени с дните от седмицата, защото това са дните, в които героинята пише. Главите са абсолютно хаотично подредени. Идеята на романа е да погледнем с малко повече насмешка над себе си. Не трябва да се приемаме на сериозно, а да вярваме повече в себе си. В началото имах притеснения дали книгата ще се хареса на мъжката аудитория, но за моя огромна радост се оказа, че доста мъже я четат", допълни Николова за Bulgaria ON AIR.

За да напишеш роман се изисква много смелост, защото вадиш нещо много съкровено от себе си, категоричен е авторът.

"Дълги години бях пишещ журналист и в момента, в който спрях да се занимавам професионално, така се случи. Много е различно. В журналистиката трябва да се следват фактите и има определени правила. Това беше забавното при писането на книгата, защото можеш да правиш каквото искаш. Открих много неща и за себе си. Това, което беше най-радостно за мен е, че пишейки този роман, се чувствах щастлива. Моят редактор Тома Марков е най-големият ми критик и най-големият ми почитател. Той много помогна тази книга да се случи", каза още писателят.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback