България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Деца споделят на Националната линия 116 111 за намерението си да се самонаранят

Те рядко разпознават кибернасилието, защото е част от ежедневието им, каза Анелия Фернандес

01.10.2024 | 11:06 Редактор:

Държавната агенция за закрила на детето даде старт на националната кампания "Бъди смел, бъди добър". Олимпийски, световни и европейски шампиони са лица на кампанията. През изминалата учебна година броят на случаи на насилие в училище e близо 3400, а 232 са регистрираните случаи на кибернасилие. Тази година се навършват 15 години от създаването на Националната телефонна линия за деца 116 111. 

"Обажданията от началото на годината до 29 септември са 21 578. От тях около 8600 са консултации и от тях 1685 представляват сигнали за дете в риск и от тях 1374 от началото на годината са свързани с насилие - физическо, психическо, сексуално и пренебрегване. За 2023 г. сигналите за насилие са 1251. Това не значи, че се увеличава насилието в обществото. Кампанията, която реализираме в момента, се казва "Бъди смел, бъди добър", защото не осъзнаваме, че понякога много повече смелост се изисква да потърсиш помощ. Погрешно се смята, че силните хора са тези, които се справят сами с проблемите", заяви представителят на ДАЗД Анелия Фернандес в "България сутрин".

По думите ѝ когато случаят касае насилие, срокът за оценка на риска е 24 часа

"В повечето случаи се сигнализират дирекции "Социално подпомагане". Това не са наши служители, но също представляват орган за закрила на детето. Това са хората, които работят на терен и имат правомощия да работят непосредствено с деца и семейства. При сериозни случаи се свиква координационен механизъм, в който присъства и представител на прокуратурата, на МВР. Допълнително могат да се изискват и експерти от образователните институции и регионалните здравни инспекции и екипно се преценява какви са стъпките за действие", коментира Фернандес за Bulgaria ON AIR.

За много деца кибертормозът е ежедневие

Сигналите могат да бъдат за консултации, свързани с емоционални проблеми.

"За съжаление постъпват и сигнали, които са свързани със суицидни намерения. Обаждат се деца и споделят за това, че се самонараняват или искат да свършат с живота си, загубили са мотивация или нещо се е случило. Не са толкова много сигналите за кибертормоз, но това е донякъде, тъй като когато разговаряме с децата, те рядко разпознават кибернасилието, то е част от тяхното ежедневие", коментира гостът.

Известни личности като Ивет Горанова, Боряна Калейн, Невяна Владинова, Мико Кузманов, Станимира Петрова и Кимия Ализаде застават зад кампанията.

"Кампанията стартира през август миналата година с работно време всеки вторник и четвъртък от 14 до 16 часа. Сега ще работи и в сряда със същото работно време, като тенденцията е да стане седмична и часовият диапазон да се увеличи. Това каналът за децата. Ние много се стремим този чат канал, който имаме, да бъде запазен за деца. Това е много близък канал за комуникация и много деца, които се притесняват, се отпускат. Имам амбициозна цел за намаляването на случаите на насилие, трафик на деца, трудова експлоатация с около 20%", посочи Фернандес.

Гледайте целия разговор във видеото.