България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изкуствен интелект предсказва диабет за секунди

Изследователите установяват, че полът се оказва решаващ

01.10.2024 | 11:37 Редактор:

Канадски изследователи в областта на медицината са обучили изкуствен интелект да предсказва точно диабет тип 2 само за 6 до 10 секунди от гласа на пациента. Това е постигнато, след като моделът е идентифицирал 14 акустични характеристики за разликите между лицата, които не са диабетици, и тези с диабет тип 2.

"AI се фокусира върху набор от вокални характеристики, включително леки промени във височината и интензивността на гласа, които човешките уши не могат да доловят. Впоследствие тези данни са били съпоставени с основна здравна информация, включително възраст, пол, височина и тегло на пациента", обясни ководещият изкуствен интелект Иван в предаването "България сутрин".

Изследователите установяват, че полът се оказва решаващ: изкуственият интелект може да диагностицира заболяването при 89% от жените, но малко по-неточно - при 86% от мъжете. Моделът на AI обещава да намали драстично разходите за диагностициране на често срещаното хронично здравословно състояние.

"Дистанционната, автоматизирана диагностика може да помогне на милиони хора, за което се съди по данните, събрани от Международната диабетна федерация, която съобщава, че почти половината от възрастните, живеещи с диабет, или 240 милиона души, не знаят, че имат това заболяване", уточни ководещият пред Bulgaria ON AIR.

"Нашето изследване подчертава значителните вокални разлики между хората с и без диабет тип 2", заяви основният автор на статията и учен в лаборатория "Клик", базирана в Ню Йорк, Джейси Кауфман.

Лабораторията планира да пусне софтуера на пазара. Кауфман се надява, че изкуственият интелект на компанията може да "промени начина, по който медицинската общност проверява диабета".

Вижте повече във видеото.