България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кои са най-желаните специалности за студентите

"Без критическото мислено, в което обучава хуманитаристиката, дори точните науки не могат да съществуват", заяви проф. Амелия Личева

30.09.2024 | 12:01 Редактор:

На 1 октомври започва новата академична година.

"В нашия факултет успяхме да мотивираме студентите и техните родители. Все повече хуманитаристиката става важна за медицината, биологията, физиката и математиката. Без критическото мислено, в което обучава хуманитаристиката, дори точните науки не могат да съществуват. Младите хора повярваха, че това, което правят в сферата на филологията, е важно и ще им помогне да бъдат адекватни граждани на бъдещето", коментира деканът на факултета по "Славянски филологии" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Амелия Личева в предаването "България сутрин".

По думите ѝ най-желаните специалности за студентите са: правото, медицината, психологията, българската филология, английската филология и журналистиката.

Проф. Личева каза пред Bulgaria ON AIR, че много студенти, които записват българска филология, споделят, че искат да станат учители, защото са мотивирани от своите преподаватели. Немалко искат да се развиват и като писатели.

"Започнаха да се дават повече средства за висше образование. Подпомага се пътуването на преподавателите и научната работа", коментира тя.

Деканът на факултета по "Славянски филологии" в СУ отбеляза, че студентите се променят и стават много по-прагматично настроени. Новите технологии също помагат. Проф. Личева е на мнение, че младите хора знаят какво искат, по различен начин си набавят информация, но не четат по-малко.

Гледайте целия разговор във видеото.