България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Човешкият свят и промените показва в своя изложба художникът Пламена Радева

Изкуството трябва да задава въпроси, смята тя

30.09.2024 | 11:53 Редактор:

"Самозванци" е името на самостоятелната изложба на художника Пламена Радева. Откриването е след броени часове.

"Ако погледнем значението на думата "самозванец" в тълковния речник, има леко негативно значение. Това е човек, който се преструва на някого или нещо с цел заблуда. Това ме накара да се замисля как в днешно време, когато сме затрупани от страшно много противоречива информация, сме принудени да сложим маска, за да се впишем, за да бъдем приети", коментира тя в студиото на "България сутрин" по повод името на изложбата.

33 картини с различни имена

Всяка една картина в изложбата представлява различен аспект от различни проблеми в обществото, свързани със социалната принадлежност на хората, дори и с политическите разбирания, разкри Радева пред Bulgaria ON AIR.

"По хумористичен начин се опитвам да говоря за тези теми, да задавам въпроси. Изкуството трябва да задава въпроси. Всяка една картина има име, те са интересни и провокиращи. 33 ще бъдат на брой картините. По-голямата част представляват платна. Има и инсталации - не са в стандартната форма на картина. Вдъхновението дойде от моето пребиваване в Лондон. Вдъхновиха ме отношенията между хората", сподели художникът.

Според Радева хората ценят изкуството навсякъде, но търсенето е различно на различните места. По думите ѝ в България има глад за изкуство

"Изкуственият интелект е много добър, когато искаш да проучиш нещо. В своята работа го използвам по този начин, защото много оптимизира процеса", коментира тя. 

Гледайте целия разговор във видеото.