fallback

Какво ще предприемат "Хизбула", Иран и Израел след ликвидирането на Хасан Насрала?

САЩ не желаят ескалация на конфликтна в Близкия изток, а Иран няма ПВУ, коментираха Пламен Димитров, Давид Леви и д-р Мариян Карагьозов

30.09.2024 | 11:16 Автор: Толя Стоянова

Ръководителят на "Хизбула" Хасан Насрала беше една от най-влиятелните фигури в Близкия Изток. Той бе убит при удар в Бейрут.

"Ситуацията е доста сложна. В Израел премиерът Нетаняху използва външнополитическата военна активност с цел да запази своите позиции и води все по-радикална политика. "Хизбула" няма да изчезне, но ще бъде със сериозно намалена мощ", коментира Пламен Димитров от Информационния център на Министерство на отбраната в предаването "България сутрин".

Според международния анализатор Давид Леви пейджърите бомби са били вкарани в "Хизбула" преди повече от пет месеца и са били разпространени от терористите на "Хизбула". 

"Това е нещо, което ще го видим във холивудски филми и ще бъде изучавано от военни стратези. Имаше за цел да бъде насочено към конкретни терористи. Неизбежно е да има странични жертви", добави той.

Димитров обясни, че кой е лидерът на "Хизбула" зависи от Ливан.

"Хасан Насрала имаше тежест. Включи се във войната в Сирия, която започна 2011 г. на страната на президента Асад, което автоматично направи "Хизбула" противник на Обединените арабски емирства. Беше водач не само на военното крило на "Хизбула", но и на политическото", каза Димитров.

Задава ли се още по-голяма война в Близкия изток?

Д-р Мариян Карагьозов от Института по балканистика на БАН каза пред Bulgaria ON AIR, че "Хамас" не е унищожен и няма решение какво ще се случи след края на войната.

"Всяка надежда за това регионът да не се срине в грандиозен регионален конфликт се крепи на благоразумието на Иран. Ливан не разполага с никакви средства за противовъздушна отпрана. Израелските удари по въздух ще продължат, без да се стига до сухопътна операция. Израел бомбардира и Сирия, нанасят се удари и по цели в Йемен. Израел разширява периметъра на своите военни операции", посочи д-р Карагьозов.

Леви отбеляза, че на 8 октомври "Хизбула" е започнала обстрел срещу Израел. По думите му над 11 хил. ракети са изстреляни до момента.

"Единствената причина, поради която Иран и Израел не влизат в директна война, е абсолютната военна невъзможност на Иран да води такава война, защото няма авиация, няма противовъздушна защита", уточни той.

Според Димитров президентът на САЩ Джо Байдън не желае да започне голяма война в Близкия изток, в която да бъде въвлечен и Иран, защото това автоматично означава покачване на цените на петрола. Димитров е на мнение, че няма нищо по-чувствително за американския избирател от цените на бензина. Д-р Карагьозов се съгласи, че американската администрация не иска конфликтът да нарасне.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback