fallback

"Арт наВън" съчетава култура, традиции и изкуство с благотворителност

Повод е нашето желание да обновим сградата на читалището ни, каза Станислава Гетова

27.09.2024 | 11:52 Автор: Беатрис Младжова

Тази събота и неделя Народно читалище "Алеко Константинов 1897" в София ще бъде домакин на събитието "Арт наВън", което ще съчетае култура, изкуство и традиции в двудневен празник, насочен към развитието на творческите общности. Събитието е с благотворителна цел, като събраните средства ще бъдат използвани за реновирането на сградата на читалището. 

"Това събитие е като част от набор от много събития във връзка с нашето желание да обновим сградата на нашето читалище. Тя е в лошо състояние. Следващата година ще се навършат 100 години, откакто е построена. Живот кипи в читалището. Искаме да излезем извън рамките на сградата и повече хора да има контакт с учители, школи, прояви. Тя е изпълнена с живот, с много млади хора", сподели художникът Станислава Гетова в "България сутрин".

Събитието ще бъде изпълнено с множество активности, с които се цели набиране на средства за сградата.

"Ще излезем извън сградата в двора на читалището и ще съберем много различни прояви, уъркшопи, танци, духов оркестър. Ще имаме школа по китара и моите картини и книга. Всичко ще е във връзка с набиране на средства за читалището. Най-вече получаваме подкрепа от общността, но искаме да я запознаем с нуждите на читалището. То е построено от самата общност, не от държавата, и искаме да събудим този дух за желание да направиш нещо за общността", допълни Гетова за Bulgaria ON AIR.

Според нея, за да можем да достигнем до повече хора, които се нуждаят от култура, трябва да подпомагаме читалищата си.

"В моята школа по рисуване имам деца на 5 години, имам и юноши, и възрастни, които рисуват. В школите има много различни възрасти. Искаме да обхванем колкото се може по-голям диапазон. Читалищата все още са едни огнища на образованието и културата", подчерта художникът.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback