България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Докъде ще стигне Северна Македония с антиевропейската си политика?

Доц. д-р Наум Кайчев и Атанас Величков коментираха разделянето на Албания и РСМ по пътя към ЕС

27.09.2024 | 11:05 Редактор:

Албания ще бъде отделена от Северна Македония (РСМ) по пътя към присъединяване в Европейския съюз.

Tова решение беше очаквано, категоричен е заместник-председателят на съвместната историческа комисия между София и Скопие доц. д-р Наум Кайчев.

"От една страна заради Френското предложение и решение. Още тогава дадоха различен тип преговорни рамки за Албания и РСМ. Албания има проблеми главно с Гърция, докато на РСМ тогава беше с България, а сега се появиха и с други съседи. Ако Скопие спазваше договореното, то нямаше да има такова раздвояване", коментира той в студиото на "България сутрин".

Доц. д-р Кайчев припомни следното:

Гърция наложи вето на хода на Албания напред заради проблеми с гръцкото малцинство в Албания и негов представител, избран за кмет и впоследствие арестуван. На 2 септември се навършиха 2/3 от присъдата му и той беше освободен предсрочно. На първо време бяха разрешени албанско-гръцките отношения.

Журналистът Атанас Величков сподели пред Bulgaria ON AIR, че коментарите в РСМ са на двата полюса. 

"Близките до ВМРО-ДПМНЕ твърдят, че това е геройски момент и Мицкоски е казал на европейците: "Внимавайте какво правите с нас". Опозицията, която имаше 7 години възможност да направи промени за добро, сега твърди, че РСМ е жертва на катастрофа на политиката на сегашната власт", посочи той. 

Според Величков нормалните македонски граждани трябва да се спасяват. "В Македония има много нормални хора, които знаят, че българите не са агресори и фашисти. Социалдемократическият съюз трябва да отговори какво предвижда", заяви журналистът.

Величков е на мнение, че цялата вина за случващото се е на РСМ и е демагогия прехвърлянето на вината в България или ЕС.

Какво ще последва в РСМ след решението на ЕС

"Решението ще се отрази върху РСМ, а първите сигнали са доста отрицателни и не смятат да променят своята политика, но едва ли ще издържат дълго. Ще има критична маса граждани на РСМ, които няма да са съгласни с антиевропейската политика. Компактната маса албанци в РСМ ще бъдат категорично против подобен тип политика", смята доц. д-р Кайчев.

По думите му настроението в РСМ спрямо България се представя за монолитно, но то се моделира от определени кръгове - "дълбоката държава в Северна Македония, която контролира медиите и създава определени нагласи".

Според него големият въпрос пред Скопие е дали ще продължи с антиевропейската политика.

"Изпращат вината на друг адрес, както винаги са правили. Винаги някой друг им е виновен. Мицкоски иска да се представи като герой, който отишъл в Брюксел и им е казал: "Ние няма да търпим повече някой да се гаври с нас".

В Македония има лъжливо очакване, че някой с вълшебна пръчица ще удари по главата България и Македония без условия ще влезе в ЕС. Очакват някой да каже на България: "Престанете с вашите искания, Македония трябва да влезе в ЕС". Това е толкова налудничаво. Абсолютно нищо съществено не е изпълнено по договора. Строи се магистралата и толкова. Все едно те нямат задача, която трябва да се изпълни", изтъкна още Величков.

Гледайте целия разговор във видеото.