fallback

"5 минути за здраве" - превенция срещу рака на белия дроб

Пушенето е най-рисковият фактор, подчерта Мира Ганова

26.09.2024 | 11:35 Автор: Тодор Петров

Вече тече кампанията "5 минути за здраве". Целта е превенция на рака на белия дроб и борба с тютюнопушенето.

"Идеята на кампанията е да създаде по-широка информираност относно рака на белия дроб - един от големите бичове в световен мащаб. Нашата организация се занимава с дигитални решения в здравеопазването и моделиране на здравеопазването чрез технологии. България бележи много негативна статистика по отношение на рака на белия дроб. Искаме да обърнем статистиката", заяви Мира Ганова от Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването.

В ефира на "България сутрин" тя посочи, че това може да се случи по няколко начина:

  • информираност и повишаване на здравната култура на населението
  • създаване на предпоставки за скринингови програми на всякакви видове рак чрез помощта на технологиите
  • срещи с лекар и отчитане на параметри дали пациентът е рисков

Ракът на белия дроб се диагностицира късно, а прецизното изследване с нискодозов скенер е труднодостъпен в България, стана ясно още от думите на Ганова пред Bulgaria ON AIR. Разполагаме с малко такива скенери, те са в големите градове.

"5 минути за здраве" е един телемедицински стол и в рамките на 5 минути на пациента му се снемат около 10 параметъра от човешкото тяло. Данните са дигитални и могат да бъдат изпратени на личния лекар или да бъдат вкарани в здравното досие на пациента. В София, Стара Загора и Пловдив имаше голям интерес. Всичко се случва много бързо и получаваш ясна анамнеза какво се случва с твоето тяло. Можем да насочим към консултация с пулмолог", каза още Ганова.

Пушенето е най-рисковият фактор за рак на белия дроб. Това касае активното и пасивно тютюнопушене. Част от другите рискови фактори са излагането на радон и затлъстяването, подчерта гостът в студиото.

Достъп, качество и резултати - тези предимства на телемедицината изтъкна Мира Ганова.

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от България сутрин
fallback