България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Признание в Монголия за Севар Иванов и моноспектакъла "Кученцето се засмя"

Представлението поставя въпроси, които всеки човек си задава в определен етап от живота си

26.09.2024 | 11:43 Редактор:

Актьорът Севар Иванов се завърна у нас с престижно отличие от Монголия. С моноспектакъла си "Кученцето се засмя" по романа на Джон Фанти "Питай прахта" той спечели наградата за най-добър актьор от театралния фестивал в Улан Батор.

Това е трети фестивал и втора награда за спектакъла, след приза за най-добър актьор от Международния театрален фестивал "Албамоно" в Корча, Албания, през юли 2024 г.

"Това е оценка на положения труд. Фестивалът за моноспектакли се провежда за осма година. За нас беше вълнение, че сме селектирани - ние бяхме първото представление от България в историята на фестивала. Отговорността да представяш страната за първи път е голяма, не можеш да си позволиш да дадеш по-малко от 100% от себе си", сподели актьорът в студиото на "България сутрин". 

От програма "Култура" на Столичната община са отпуснали средства за транспортни разходи, тъй като дестинацията е далечна. 

"Кученцето се засмя" е било откриващото представление от международната програма от фестивала. 

"Самото представление е най-сигурната ни зона, започне ли - то си е същото като навсякъде. Но до излизането на сцената имаше притеснения - от това, че пътуваш с декора и костюма и се надяваш да не се загубят по пътя, защото оставаш гол на сцената. Те не говорят английски, ние не говорим монголски", каза още Севар Иванов за Bulgaria ON AIR.

Премиерата на моноспектакъла е била на 14 октомври 2023 г. С влизането си в ролята, актьорът е сложил край и на свои вътрешни терзания.

"Този текст дойде в подходящ за мен момент. Ти имаш място на този свят, независимо дали си по-различен, подценяван от другите, дали заслужаваш нещо повече. Всеки човек се изправя пред тези вътрешни дилеми. През героя си, в искрен разговор със себе си, успях да оголя тези жички на душата си", призна актьорът. 

Гледайте целия разговор във видеото.