fallback

Ранно пенсиониране или алтернативна работа за хората от въглищните централи?

Трябва да запазим миньорите, добива на въглища и ТЕЦ-овете, каза Андрей Новаков

26.09.2024 | 10:34 Автор: Елеонора Танева

На предстоящите избори бъдещето на въгледобивните централи ще бъде една от основните теми на дебат между политиците. Стара Загора е сред най-потърпевшите региони, а съкращенията в ТЕЦ-овете там вече започнаха. 

В последните си работни дни парламентът задължи кабинета да докладва изпълнява ли решенията му за "Марица изток".

"Искаме информация в този доклад, изготвен от министъра на енергетиката, по проектите на решения, приети от Народното събрание, чието изпълнение ние не сме информирани в момента,  как точно се прилага", призова Искра Михайлова от ''Възраждане''.

От БСП предложиха социален договор за минната индустрия

"График за работа на мините, държавна помощ и субсидии, социална защита на работниците, свободни икономически зони, програма за преквалификация, инвестиции в чисти технологии, фонд за трансформация на "Маришкия басейн", обобщи депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

Диалогът за бъдещето на въгледобива у нас се води от няколко години и в Европейския парламент.

"Ние не можем да си позволим толкова бързо да се откажем от въглищата и едно от решенията, които аз вярвам, че може да постигнем е да запазим миньорите, добива на въглища и ТЕЦ-овете, като инвестираме в улавянето на въглеродния диоксид, неговото складиране", коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

"Трябва да се направи един план кога, как и каква чест ще бъдат изведени от експлоатация. Когато говорим за тях обаче, не трябва да си представяме едни черни сценарии, в които те никога повече няма да бъдат ползвани. Напротив, това са стратегически мощности. Тук не говорим за едно пълно затваряне, а за намаляване на зависимостта или едно т. нар. "замразяване", каза евродепутатът от "Прогресивен алианс на социалистите и демократите" - БСП Цветелина Пенкова.

"Това не е проблем на Европа, а на България, че мълчахме, не направихме нищо, за да ги заменим. Мариците нямат спасение и съм съвсем откровен. Спасение за региона може да има, когато целият този регион, който е подсигурен с инфраструктура, човешка ръка, може да бъде впрегнат в някаква друга посока", убеден е бившият евродепутат Петър Витанов.

1,2 млрд. евро са средствата, които България трябва да получи от Фонда за справедлив преход

"ЕС предоставя изключително много финансови средства, както по Фонда за справедлив преход, така и по кохезионните инструменти. Също и чрез ПВУ. Ресурсите, които са налични в момента, това е един доста сериозен пакет", категоричен е ръководителят на представителството на ЕК в България Йорданка Чобанова.

"Ако не проумеем, че тези европейски пари по кохезионната политика, откъдето идват парите за справедливия преход, не ни ги дава Европа, за да затворим централите си, както е наративът, а са пари, които включително България дава като страна членка, за да направим региона си по-зелен, по-устойчив, животът на днешните и бъдещите поколения по-зелен, по-чист, с по-малко замърсяване, няма да стигнем доникъде", обясни д-р Румяна Грозева от Агенцията за регионално икономическо развитие - Стара Загора.

Ще се запазят ли работните места?

Големият въпрос обаче остава как ще се гарантират работните места на заетите служители. В ТЕЦ "Марица Изток - 2" работят почти 2500 души. Голяма част от тях са под 50-годишна възраст и все още са активни на пазара на труда. Опасенията им са, че кризата в близкия ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" ще ги застигне.

Съкращенията там започнаха през ноември м.г., когато приключи дългогодишният им договор с НЕК. А 320 души вече са без работа. Ангажирани остават само около 35 служители, които ще се занимават с новите проекти - производство на енергия от слънце и батерии за съхранението ѝ.

Общинската администрация в Стара Загора възнамерява да използва примера на Полша с ранното пенсиониране.

"Ако има компания, която наеме човек от комплекса, тя получава допълнителни средства, които гарантират заплатата на този човек за следващите две години или част от нея, каквото е и искането на бизнеса в Стара Загора", заяви зам.-кметът на община Стара Загора Радостин Танев.

Екологичната гледна точка на проблема

През 2022 година, ТЕЦ "Марица Изток 2" влезе в списъка с най-големите замърсители, търгуващи с емисии въглероден диоксид. А според "Грийнпийс", които също отчитат замърсяването от въгледобивните централи, съществуващият комплекс предлага отлични възможности за изграждането на широкомащабна инсталация за производство и съхранение на възобновяема енергия.

Какво ще е бъдещето на ТЕЦ-овете и какви ще са последиците за страната ни при евентуалното им затваряне - предстои да разберем. 

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България сутрин
fallback