fallback

Трябва по-сериозна разяснителна кампания за еврото в България

Зорница Русинова коментира доколко готови сме да приемем единната европейска валута

25.09.2024 | 11:01 Автор: Беатрис Младжова

Преходът от лев към евро ще се случи за малко повече от година. Това е планът на България за влизане в Еврозоната.

"Въпросът е доколко сме се подготвили, за да имаме готовност за пълна мобилизация. Темата за Еврозоната е свързана с икономическото развитие на страната ни. Всички са в очакване какво ще стане в следващия един месец и дали ще имаме редовно правителство. Хубавата новина за Еврозоната беше, че преди да излезе във ваканция, парламентът прие закона за еврото. Трябва да започнем по-сериозна разяснителна кампания сред гражданите, защото продължава неяснотата по отношение на възрастни хора и хора с повече затруднения, за да не попаднат в някаква спекула", заяви председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова в "България сутрин".

По думите ѝ има доста турбуленции на европейско ниво, които още не са преодолени.

"Може би служебният кабинет изчаква резултатите от предсрочните избори. Имаме хоризонт напред. По отношение на инфлацията индикацията е добра. Зависи как ще протече дебатът за бюджета за следващата година. Не толкова важно е кой ще води преговорите с Европейската комисия и останалите партньори, а да имаме увереност, стабилност и прогнозируемост какво ще се случи през следващата зима. Това, което виждаме в момента, е кой кого и защо не харесва, това не дава възможност на избирателите да се избере какво ще предстои през следващите години. Това, от което зависи еврото, е да спазим конкретните критерии", коментира Русинова за Bulgaria ON AIR.

Политиката е в основата на икономическата сигурност

Всички икономически рискове могат да бъдат смекчени от добро политическо управление, смята гостът.

"Политическите турбуленции водят до несигурност и липса на предвидимост. Двата процеса са взаимносвързани. Виждаме дебата по отношение на недостига на кадри, доходи, притеснения на работодатели и инвеститори, които напускат страната. Единственият начин тези процеси да бъдат овладени е да продължим по проевропейския си път. Всички ангажименти, които имаме като страна членка, да ги изпълним и да поставим нашите изисквания на масата на европейските преговори", посочи Русинова.

Според нея предизвикателство за бизнеса е неприемането на еврото.

"Част от кампаниите на политическите партии стъпват на страховете на хората. Важно е да се продължи с информационна кампания и особено в малките населени места. Всичко, което е свързано с вече оформените в закона изисквания, да има добра яснота. Датата не е ясна, защото за да има преговорен процес, трябва да са изпълнени всички критерии. Не е проблемът конкретният кабинет, а това, че няколко години с всички политически турбуленции излъчваме послание за несигурност", поясни Русинова.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback