fallback

Можем да предотвратим холестеролните плаки и инфарктите

Важна е превенцията, пациентите идват, когато усетят проблем, коментира д-р Петър Поломски

24.09.2024 | 11:39 Автор: Елеонора Танева

Стартира национална информационна кампания за превенция и борба с лошия холестерол, който е причина за сърдечно-съдови инциденти. 

"Повече от 2/3 от българите имат проблем с лошия холестерол. Превенцията е правилният подход, не трябва да чакаме да се случи инцидент. Това се прави с кръвно изследване и изследване на холестерола - с целево изследване на липидния профил", заяви членът на европейското и българското Дружество по кардиология д-р Петър Поломски в студиото на "България сутрин".

Медикът подчерта, че в почти 100% от случаите последствията са в сърдечно-съдовите системи. 

"Високият холестерол е рисков фактор за атеросклероза, което води до отлагане на холестеролови плаки и засягане на различни съдови басейни - ако е на сърцето - има риск от инфаркт, ако е на мозъка - риск от инсулт", даде пример д-р Поломски.

В ефира на Bulgaria ON AIR той посочи като добри практики за превенция движението, съобразен хранителен режим, умерен прием на алкохол. 

Съвременно лечение

Д-р Петър Поломски поясни, че лечението е индивидуално спрямо показателите, фамилната обремененост. Практиката му показва, че хората се интересуват от нивата на холестерола чак когато усетят проблем.

"Прилага се последно поколение медикаменти, по-рядко, но имат ефект в намаляване на холестерола. Хора без диагноза е добре да се тестват веднъж в годината, а такива с установен проблем - по-често, като целта е да видим докъде сме стигнали с лечението", призова кардиологът.

Той цитира статистика, според която България е на водещо място в ЕС по пациенти с висок лош холестерол и сърдечно-съдови заболявания. 

"Трябва да се фокусираме върху рисковите фактори, които можем да променим", категоричен е д-р Петър Поломски.

Гледайте видеото с целия разговор.

fallback
Още от България сутрин
fallback