fallback

Райски газ, вейпове, алкохол, секс: Учениците нямат страх, на родителите им липсва смелост

Санкцията би трябвало да се наложи от обществото, посочи специалистът по ранно детско развитие Анна Влаева

24.09.2024 | 11:00 Автор: Тодор Петров

Кой и защо разлепи върху елитни гимназии в София листовки, водещи към сайт за продажба на райски газ? Специалистът по ранно детско развитие Анна Влаева смята, че проблемът е изключително многопластов. 

"Всички знаем, че райският газ е лесно достъпно и евтино забавление в дискотеките. Сайтовете за продажба на райски газ са лесно достъпни за учениците. Ако е абсолютно безопасно да разлепиш такива афиши, това означава, че липсват училищни и обществени власти. Тази дързост означава, че имаме проблем, който много по-отдавна е започнал. Не знам кое може да е по-безочливо в ситуацията! Тук няма страх. Най-вероятно е време да се вземат цялостни мерки", коментира тя в "България сутрин".

По думите ѝ излизането от нормата е, че прекалено много скандални неща станаха нормални за нашето общество. 

"Започваме от скандално облекло, през прически, държание, не са само вейповете и райският газ. Така пада общественият морал. Учениците имат всякакви цигари и не се срамуват. Сега това е на показ", подчерта Влаева за Bulgaria ON AIR. 

Вейповете са по-вредни от райския газ

"Говорим за много тежки последствия в млада и средна възраст. Не миришат, никой няма да те заподозре. Има дистрибутори между 5 и 7 клас в училищата. Завършват и продават щафетата на по-малките да продават вейпове в училище. Със сигурност учителите и родителите го знаят. Никой не взима сериозни мерки. Има ли санкции, то ще се спре", каза още специалистът по ранно детско развитие. 

Според Влаева санкцията би трябвало да се наложи от обществото. 

"Има податливи на тези примамки деца, но ако знае, че има строг закон, това ще държи поведението. В горните класове децата пушат без напрежение. Родителите предпочитат да им дадат пари и да си купят качествени цигари. Нормата се държи с границите, границите се държат с една идея страх от обществото. Въпросът е кое определяме извън нормата и като проблемно поведение", обясни Влаева и добави, че алкохол се пробва също преди 7 клас.

Кога да говорим с децата за секс?

"Границата е толкова паднала, че децата на 6 години вече знаят какво е секс и си говорят помежду си. А има родители, които се чудят дали на 10 да говорят с детето си. И стават смешни. Психиката на децата е, че трябва да се отделят от родителите. Когато имат информация за нещо, предпочитат да не го коментират с родителите", заяви гостът.

Изследвания показват, че в Интернет децата до 8 години търсят "големи гърди", съобщи Влаева.

Тя е на мнение, че родителите не са готови да водят разговори и детето усеща това. Родителите трябва смело да постъпят към неудобните теми на много по-ранна възраст, отбеляза Влаева.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback