fallback

Проф. Тодор Кантарджиев: Няма опасност от епидемия от холера в България

Вирусологът коментира също Ковид-19, сезонния грип, морбили и коклюш

23.09.2024 | 10:48 Автор: Тодор Петров

Бактерия на холера и още два патогена са открити в умряла риба в язовир "Въча". Преди седмица у нас беше регистриран първи случай на холера при индийски гражданин, живеещ у нас, което не се е случвало от над 100 години.

Няма опасност - клиничната картина е ясна

Вирусологът проф. Тодор Кантарджиев заяви в "България сутрин", че няма никаква опасност от епидемично разпространение на холера в страната. По думите му вносни случаи ще има, защото хората пътуват в държави, в които има холера. 

"Холерата всяка година взима от десетки хиляди до стотици хиляди жертви. Това плаши. Хора живеят в голяма мизерия и недостатъчна здравна помощ. Не толкова в Азия, колкото в Африка", посочи вирусологът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Кантарджиев отбеляза, че има ваксини срещу холера, които се приемат през устата, но в нашата страна "нито трябва ваксина за децата, нито за възрастните".

"Като се нахрани човек и се зарази с холера, обикновено следва бурна клинична картина на диария. Повече от 10 изхождания на ден с отделяне на до 20 литра течности. Ако веднага болният не започне да бъде оводняван, може да се стигне до фатален край. В развитите държави това не е възможно да стане", обясни събеседникът.

А причина за смъртта на рибата в язовира са бактериите аеромонас, които причиняват сепсис на рибите и нямат общо с холерата.

Завръща ли се Ковид-19 у нас?

"Паниката започва от приказките на някои хора. Коронавирусът предишните седмици имаше възходящ ход като брой заболели в нашата страна. Характерен е с пикове през есента и в началото на пролетта. В момента подвариантите на Омикрон не са така опасни и смъртоносни", каза още проф. Кантарджиев. 

Според него младите и здрави хора няма нужда да търсят бустерна доза от ваксините срещу коронавируса. Възрастните могат да обсъдят с личния си лекар бустерна доза за реваксинация, смята вирусологът

Опасността от грип, морбили и коклюш

"Сезонният грип започва епидемично разпространение след края на октомври. Обикновено пикът е през януари и началото на февруари. Най-много внос на грипни вируси имаме преди Коледа от Великобритания и Скандинавието. Най-важното е възрастните над 65 години да говорят с личния си лекар за безплатна ваксинация срещу грип", заяви проф. Кантарджиев.

"България вече е свободна от морбили страна. Няма разпространение на вътрешни щамове, което е много голям успех. Коклюшът е сведен до разумен минимум. Личните лекари направиха така, че когато възникне коклюш сред малките ученици, да се дава навреме антибиотик", коментира вирусологът.

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от България сутрин
fallback