България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Тодор Кантарджиев: Няма опасност от епидемия от холера в България

Вирусологът коментира също Ковид-19, сезонния грип, морбили и коклюш

23.09.2024 | 10:48 Редактор:

Бактерия на холера и още два патогена са открити в умряла риба в язовир "Въча". Преди седмица у нас беше регистриран първи случай на холера при индийски гражданин, живеещ у нас, което не се е случвало от над 100 години.

Няма опасност - клиничната картина е ясна

Вирусологът проф. Тодор Кантарджиев заяви в "България сутрин", че няма никаква опасност от епидемично разпространение на холера в страната. По думите му вносни случаи ще има, защото хората пътуват в държави, в които има холера. 

"Холерата всяка година взима от десетки хиляди до стотици хиляди жертви. Това плаши. Хора живеят в голяма мизерия и недостатъчна здравна помощ. Не толкова в Азия, колкото в Африка", посочи вирусологът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Кантарджиев отбеляза, че има ваксини срещу холера, които се приемат през устата, но в нашата страна "нито трябва ваксина за децата, нито за възрастните".

"Като се нахрани човек и се зарази с холера, обикновено следва бурна клинична картина на диария. Повече от 10 изхождания на ден с отделяне на до 20 литра течности. Ако веднага болният не започне да бъде оводняван, може да се стигне до фатален край. В развитите държави това не е възможно да стане", обясни събеседникът.

А причина за смъртта на рибата в язовира са бактериите аеромонас, които причиняват сепсис на рибите и нямат общо с холерата.

Завръща ли се Ковид-19 у нас?

"Паниката започва от приказките на някои хора. Коронавирусът предишните седмици имаше възходящ ход като брой заболели в нашата страна. Характерен е с пикове през есента и в началото на пролетта. В момента подвариантите на Омикрон не са така опасни и смъртоносни", каза още проф. Кантарджиев. 

Според него младите и здрави хора няма нужда да търсят бустерна доза от ваксините срещу коронавируса. Възрастните могат да обсъдят с личния си лекар бустерна доза за реваксинация, смята вирусологът

Опасността от грип, морбили и коклюш

"Сезонният грип започва епидемично разпространение след края на октомври. Обикновено пикът е през януари и началото на февруари. Най-много внос на грипни вируси имаме преди Коледа от Великобритания и Скандинавието. Най-важното е възрастните над 65 години да говорят с личния си лекар за безплатна ваксинация срещу грип", заяви проф. Кантарджиев.

"България вече е свободна от морбили страна. Няма разпространение на вътрешни щамове, което е много голям успех. Коклюшът е сведен до разумен минимум. Личните лекари направиха така, че когато възникне коклюш сред малките ученици, да се дава навреме антибиотик", коментира вирусологът.

Гледайте целия разговор във видеото.