fallback

700 ликвидирани ферми и липса на аграрна стратегия у нас

Доц. Огнян Боюклиев прогнозира, че през следващите месеци е възможно поскъпване на захарта

23.09.2024 | 10:52 Автор: Толя Стоянова

Тенденция за ръст на цените на някои основни хранителни стоки отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Картофите, краставиците и пилешкото тръгват нагоре. Поевтиняват киселото мляко и оризът.

"Украйна ще стане член на ЕС и ние трябва да работим с Украйна. Не може тази война да бъде като в Близкия изток. Ние нямаме аграрна стратегия. Трябва да видим къде ни е силата - дали в промишленото производство, или силата ни е да имаме развито животновъдство с наши развити породи, и да произвеждаме хубави български продукти. Да стане ясно на Европа какво е бяло саламурено сирене", коментира доц. Огнян Боюклиев от Българската академия на науките (БАН) в предаването "България сутрин".

Проблемът е в качеството на храните

По думите му цените са нормални, а проблемът е в качеството. Той обясни, че доходите и цените се покачват и този процес трябва да протича паралелно.

"Около 700 ферми са ликвидирани. Продадоха животните. Нямаме стратегия, която да е независима. Трябва да имаме Национална аграрна стратегия, която е в рамките на ЕС", каза той пред Bulgaria ON AIR.

В международен мащаб захарта поскъпва, а при нас поевтинява, но доц. Боюклиев обясни, че ако произвеждаме зимнина вкъщи, ще ни излезе по-скъпо с около 13-15%, отколкото да си купим готови консерви от супермаркетите.

С 10% поскъпва и птичето месо. Доц. Боюклиев съветва да се консумира охладено прясно месо, а не замразено.

Той прогнозира, че през следващите месеци е възможно поскъпване на захарта. 

"Ние сме много бедни. Оттам идва некачественото потребление и некачествените продукти. Като махнем София, Пловдив, Варна и Бургас, цялата ни страна е бедна. В Италия също се сменят правителства, но те си знаят интереса", добави доц. Боюклиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback