България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Климатичните промени са опасни за сърцето, белите дробове и психиката

Високите и ниските температури имат пряко въздействие върху здравето, отбеляза д-р Зорница Спасова

20.09.2024 | 11:43 Редактор:

С повишаването на температурите се увеличат сърдечно-съдовите и респираторните заболявания, някои видове рак и психичните разстройства.

Климатичните промени и хроничните заболявания

"Това е нова тема, защото досега бяха концентрирани повече усилията върху инфекциозни и паразитни заболявания и климатичните промени, влиянието на по-високите температури върху малария, лаймска болест, западнонилска треска, марсилска треска и други. Последните проучвания показват, че така наречените хронични неинфекциозни заболявания се влияят от промените в климата", коментира д-р Зорница Спасова от Националния център по изследване на общественото здраве пред "България сутрин".

Тези заболявания са именно сърдечно-съдовите, респираторните, диабет, психични разстройства.

Горещите вълни и студовете: Скритата опасност за човешкото здраве

Според Спасова високите и ниските температури, предизвикани от климатичните промени, имат пряко въздействие върху човешкото здраве. Горещите вълни, но и студените такива, водят до значително увеличаване на смъртността.

"Ако говорим за горещите вълни, можем да вземем периода, в който се е случила горещата вълна и да сравним очакваната смъртност, очакваната за сезона, с тази, която е в периода на горещата вълна. Установено е, че 2003 година, когато беше голямата гореща вълна в Западна Европа, има 70 000 жертви свръхсмъртност, тоест над тази, която е обичайна за съответното време на годината", поясни Спасова за Bulgaria ON AIR.

Как можем да намалим здравните рискове?

Тя подчерта, че превенцията е ключова. Важно е да се разработят национални и местни планове за защита на населението при екстремни метеорологични явления като горещи вълни. Индивидуалната информираност също е важна за минимизиране на рисковете.

Спасова говори за прякото и косвеното въздействие на климатичните промени върху здравето. Косвените ефекти включват увеличаване на бедността поради разрушени домове от екстремни събития като наводнения и пожари, което води до здравни неравенства. Хроничните заболявания като диабет също са свързани с климатичните промени чрез хранителната несигурност и пониженото качество на храните, което увеличава случаите на диабет тип 2.

Гостът също така отбеляза, че климатичните промени влияят и на някои видове рак, като рак на кожата (поради разрушаването на озоновия слой) и рак на черния дроб (поради увеличението на плесените и гъбичките вследствие на затоплянето и влагата).

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
44%
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
23%
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
11%
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
19%
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
3%
Общо 1893 гласа