България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Променят данъчните облекчения за деца, но защо не променят цялостно системата

Доц. Теодора Пенева призова да се осигури администрация за обработка на документите на родителите

20.09.2024 | 11:04 Редактор:

Промени в ползването на данъчни облекчения за деца предлага Министерството на финансите с изменения в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

"Новите промени касаят основно семейства с родители в развод или родители, които нямат сключен граждански брак. Много често родители, които не упражняват родителски права, злоупотребяват и подават декларации за данъчно облекчение. Има възможност да се ползва и от двамата, ако родителят, който упражнява родителските права (първият родител), не използва целия размер на облекчението", коментира икономистът от БАН доц. Теодора Пенева в "България сутрин".

Тя обърна внимание, че има и предвидено наказание в новия законопроект: ако вторият родител изпревари първия, той трябва да върне сумата.

По думите на доц. Пенева промяната е важна, но e минимална и касае малка група хора. Не се променя цялостно системата на данъчните облекчения. 

55 хил. семейства получават данъчни облекчения за деца

Около 16 хил. получават такива за деца с увреждания, стана ясно от думите на госта на Bulgaria ON AIR.

Доц. Теодора Пенева подчерта, че контролът е много важен и трябва да се осъществява със законови основания. Да се осигури администрация за обработка на документите на домакинствата.

Гостът посочи, че възможността да се облекчи данъчната тежест беше увеличена от 20 на 600 лв. годишно. Но изтъкна, че няма критерии за неговата промяна. 

Липсват важни законови промени

"Той се вкарва през Закона за бюджета. Няма промяна в основния закон за данъците за физическите лица. Всяка година политиците трябва да го гласуват в Закона за бюджета", каза още икономистът.

По думите на доц. Пенева размерът на данъчното облекчение е 50 лева на месец, а толкова е и размерът на месечните помощи за хората с ниски доходи. Приблизително равен е броят на двете групи деца, които получават двата типа подкрепа.

Крайно време е парламентът да преосмисли данъчната политика на страната, категорична е тя. Гостът посочи още, че сме единствената държава с толкова ниска данъчна ставка.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
44%
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
23%
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
11%
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
19%
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
3%
Общо 1893 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 6 дни
Това, което предлагате, е пълна перверзия, както цялата ви законодателна пародия. Вместо да облекчат гражданите и да се снабдят по служебен път с информацията кой родител упражнява родителски права и кой бил разведен, те щели да наказват родителите. Вие сте длъжни да проверяване на кого плащате и дали е правоимащо лице и в момента, но нали държавната администрация все е некомпетентна и я мързи да свърши нещо....., за да не я претоварите и да заработи, по- добре санкционирайте родителите. Сигнализирай за неуместен коментар