България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Спас Ташев: Северна Македония не иска членство в ЕС

"РСМ е била напълно наясно, че знамето няма да бъде поставено по време на срещата", каза той

19.09.2024 | 11:29 Редактор:

Родните политици с настоявания за привикване на македонския посланик в парламента. Поводът е остро изказване на македонския вицепремиер Александър Николоски, който директно ни обиди.

"Ако направим преглед в интернет пространството за неговите изказвания за България през последните години, ще видим, че има непрекъсната линия на поведение, която е антибългарска и градация на антибългарските изказвания. Преди посещението на президента на РСМ, той отново направи подобен тип изказване, като нарече българското служебно правителство "маргинално" и че не трябвало да се водят разговори. Когато вписаха ромите в Конституцията, с коя държава разговаряха?", заяви доц. Спас Ташев от БАН в студиото на "България сутрин".

По думите му България никога не е поставяла условия българите да бъдат вписани в Конституцията.

За първи път въпросът се повдига през 1992 г.

"Това беше искане, което се издигна от самите граждани на РСМ, те са с българско самосъзнание. Те изказаха исканията си пред няколко български правителства. Тогава България се увери, че техните искания са напълно основателни и България реши да подкрепи тези граждани на Република Северна Македония. Първият човек, който повдигна този въпрос през 1992 година, неговото дете беше убито, а бащата на този, който взе интервюто, също беше убит", допълни доц. Ташев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че скандалът със знамето на РСМ е организирана провокация.

"Подготвили сме документ, който ще бъде разпространен днес. Той съдържа искане за достъп до обществена информация, която връчваме в президентската институция на РСМ, в МВнР и в посолството на РСМ в София. Написахме този документ, тъй като наши съмишленици от РСМ се свързаха с нас след скандала. Дадоха информация, че РСМ е била напълно наясно, че знамето няма да бъде поставено по време на срещата, тъй като става въпрос за най-ниското ниво на посещение на държавен глава", каза още доц. Ташев.

В Северна Македония действат, докато българската власт е пасивна

В документа си те питат и каква е "червената линия", която е прекрачена от България.

"Другият въпрос, който задаваме на македонските управляващи, е какво е тяхното отношение към това, че след като станаха известни тези проблеми, всички сайтове на медиите започнаха масово да свалят статиите със снимките, където се отразява посещението на Мицковски в Хърватия и липсва македонското знаме по време на тези срещи. Тази политика няма място в ЕС и Скопие много добре трябва да се замисли за това, което ще прави оттук нататък", подчерта доц. Спас Ташев.

Той дори смята, че РСМ реално не иска членство в ЕС, но това не може да бъде казано от управляващите.

"Българската власт е пасивна и осъзнавайки тази пасивност, ето такива писма, които ние пращаме, се опитват да компенсират тези негативни последици. Това писмо ще бъде изпратено и до медиите в РСМ. Дори да не ни отговорят властите там, ние ще уведомим нашите евроатлантически партньори за липсата на такъв отговор", добави експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
44%
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
23%
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
11%
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
19%
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
3%
Общо 1893 гласа