България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт по сигурността: Замесването ни в убийствата с пейджъри в Ливан е много опасно

Модифицирани са батериите, а не самите устройва, смята доц. Милен Иванов

19.09.2024 | 10:51 Редактор:

Паника в Ливан и страхове от задълбочаване на кризата в Близкия изток след втората вълна от експлозии на пейджъри и радиостанции от типа уоки-токи. Най-малко 20 души са загинали, а повече от 450 са ранени в сряда. В Унгария замесиха страната ни в случая, а ДАНС излезе с позиция.

"За да бъдат засечени пейджърите от ДАНС, тя трябва да има конкретна информация. Или в пейджъра е поставено устройство, което да го управлява, или чисто софтуерно се използват контролерите на пейджъра, за да се инициира взривно устройство в пейджъра. Все едно изпращате съобщение до всички абонати. Софтуерът или прегрява батерията, или дава команда на вградено устройство да се взриви", обясни експертът по сигурност доц. Милен Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Защо използват пейджъри вместо мобилни телефони

Той уточни, че пейджърите се използват в този регион, за да се предотврати локализирането и да не се проследява движението чрез телефонен апарат. Пейджърите нямат GPS тракер и хората остават скрити. Това е причината "Хизбула" да премине от мобилни телефони на пейджъри, посочи събеседникът на "България сутрин"

"Това е технология от преди 30 години и никой вече не я използва. Управлява се от честота от единен център. "Хизбула" ги използва, защото е принудена от силата на израелското разузнаване. Много трудно е чрез софтуер да взривите батерия на уоки-токи. Може да е изключено и не комуникира постоянно с други радиостанциите. Модифицирани са батериите, а не самите устройва", каза още доц. Иванов.

Българската следа и как трябва да реагираме

"Българската следа за момента е спекулация, някой използва момента да получи някакъв дивидент. Замесването ни в такова деяние е много опасно за външната ни политика. Това деяние е престъпление срещу човечеството. Тук говорим за нарушаване на Женевските конвенции и допълнителните протоколи. Държавата трябва да реагира много бързо и адекватно. Ако има такива следи, тя рязко да се разграничи и да съдейства на разследването", заяви експертът по сигурност.

Доц. Милен Иванов отбеляза, че търговската сделка може да е осъществена без физически да присъстват в България.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
44%
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
23%
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
11%
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
19%
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
3%
Общо 1893 гласа