България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Български ученик спечели първа награда на Европейския конкурс за млади учени

Част от работата на всеки учен е да подкрепя младите в науката, заяви д-р Константин Делчев

18.09.2024 | 12:08 Редактор:

Александра Петкова от Националната природо-математическа гимназия спечели първа награда на Европейския конкурс за млади учени. Тя получи и покана за събитията в нобеловата седмица в Стокхолм.

"Европейският конкурс за млади учени е едно от най-дълголетните събития в рамките на Рамковата програма за наука и иновации на Европейския съюз (ЕС). Той е едно от събитията с най-голям публичен отзвук. Участниците представят свои научни разработки на национална фаза. Избират се до три изработки. Предават се на общата комисия, представители на журито интервюират и се определят носителите на различните награди", каза д-р Константин Делчев от института по математика и информатика към БАН в предаването "България сутрин". Той е и ръководител на българските представители на най-престижните международни научни конкурси в света.

На въпрос коя е най-сложната част от конкурса, Александра отговори, че е било уморително да разказва дълго за проекта си. Тя сподели пред Bulgaria ON AIR, че изследва ъглите на следите, които се образуват от всеки плавателен съд. Крайният резултат е, че може да получи формула, от която да се извлекат всички параметри. Проектът ѝ започва като част от друг конкурс.

"Част от работата на всеки учен е да работи с млади учени, които да подкрепя. Няколко института на БАН и няколко университета са много активни в тази дейност", отбеляза д-р Делчев.

Александра сподели, че проектите, които са ѝ направили най-силно впечатление в конкурса, са два.

"Човекът от Белгия беше направил детектор за частици. Другият, който ми хареса, беше на двама германци - за антимехури. Вместо сапун има въздух, а вместо въздух има разтвор", обясни тя.

Гледайте видеото с целия разговор.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 714 гласа