България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Радостина Александрова: При новия вариант на Ковид-19 може да се загуби обоняние

Вариантът ХЕС вероятно ще се наложи като доминиращ, каза вирусологът

18.09.2024 | 11:56 Редактор:
 Проф. Радостина Александрова: При новия вариант на Ковид-19 може да се загуби обоняние
Проф. Радостина Александрова: При новия вариант на Ковид-19 може да се загуби обоняние

Четири години след появата на Ковид-19 вирусът ни атакува с нов вариант, наречен ХЕС. 

"Вирусът продължава да се променя, в това няма нищо необичайно, тъй като това им помага да оцелеят. Подкрепянето на този нов вариант не е случайно, защото се следи много сериозно какво се случва със SARS-CoV-2 и каква е еволюцията, която той претърпява. Очакванията са да не се различава от циркулиращите в момента варианти както по отношение на тежестта на заболяването, така и по отношение на ефективността на ваксините", заяви вирусологът проф. Радостина Александрова в "България сутрин".

По думите ѝ пробите на новия вариант, които са доказани досега, са около 550.

"Той е уловен в хода на стандартните проучвания, които се правят върху SARS-CoV-2. За първи път е идентифициран в Германия, в Берлин, в края на месец юни и от тогава досега поне в 27 държави е доказан - в Европа, в Северна Америка и в Азия. Очакванията са, че това е вариант, който може би ще се наложи като доминиращ в бъдеще, но той все още се намира в началото на пътя си и са му нужни може би седмици, месеци, за да изпревари тези, които в момента доминират. Според някои специалисти това може да се случи през зимата. Симптомите са, които познаваме - температура, треска, болки в гърлото, кашлица, евентуално загуба на обоняние или вкус, умора, задух", допълни проф. Александрова за Bulgaria ON AIR.

Ваксината ще продължи да действа на вирусите

При някои хора ще протича много леко, в други случаи обаче ще протича по-сериозно, поясни вирусологът.

"Не бива да го подценяваме. Вариантът ХЕС привлече вниманието на учените не за друго, а защото е комбинация от 2 вируса, един от които спада към групата ФЛИРТ, които в момента доминират и подозрението е, че имат възможност да се разпространяват по-добре. Другият родител е наследил по-добра способност да се свързва с човешките клетки. Очакванията на специалистите са защитата на актуализираните ваксини да продължава да работи. Определено ваксините, с всичките им несъвършенства, са най-доброто, с което към момента разполагаме", коментира гостът.

Според проф. Александрова времето, което е необходимо да изградим имунитет след ваксинация, е 2-3 седмици. Тя препоръча и поставянето на противогрипна ваксина.

"Препоръката винаги е ваксинирането да стане до края на месец октомври, но поставяне на ваксина може да стане и през целия грипен сезон. Нужно е време, за да може тя да се задейства. Случаят на холера е внесен. Този през 1921 г. също е бил внесен случай. Холерата е много сериозно инфекциозно заболяване. СЗО определя това заболяване като болест на бедността. Самото естество на разпространение показва, че няма как да очакваме да възникне пандемия. Холерата, ако не бъде лекувана, е една от най-бързо развиващите се заболявания. Лечението са основно рехидратиращи разтвори, при необходимост се дават антибиотици. Това е лечимо заболяване и хората се възстановяват напълно без по-нататъчни усложнения", поясни проф. Радостина Александрова.

Очаквайте видеото в целия разговор.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 715 гласа