fallback

България удари джакпота с ресора на Екатерина Захариева, Фон дер Лайен е заложила мини

Бисерка Бенишева и Милен Керемедчиев коментираха предизвикателствата пред ЕС

18.09.2024 | 11:28 Автор: Беатрис Младжова

Водещата международна тема е структурата и състава на новата Европейска комисия и какви ще бъдат ползите за България от ресор на Екатерина Захариева.

"Ресорът, който получи България, е един елемент от новите предизвикателства пред Европейския съюз, че всъщност приоритет на ЕС през следващите 5 години е конкурентоспособността на европейската икономика и това да се постигне е нужно увеличаване на инвестирането в изследванията и иновациите, за да може ЕС, борейки се със своята глобална конкурентоспособност, да преодолее технологичната разлика спрямо американската и китайската. Този ресор е част от един голям европейски приоритет и България ще уплътни с кандидатурата на г-жа Захариева", заяви директорът "Европейски въпроси" в Пан Европа Бисерка Бенишева в "България сутрин".

Изоставаме от големите световни икономики в сферата на технологиите

По думите на Милен Керемедчиев Европа изостава драматично от Съединените щати и Китай в сферата на изкуствения интелект, технологиите и иновациите.

"Можехме да вземем други ресори и то много ценни за българската национална политика, но без да искаме ударихме джакпот с този ресор. През последните 5 години САЩ са инвестирали 320 млрд. долара във високи технологии и изкуствен интелект и са създали 5500 стартъпа. На второ място са Китай със 130 млрд. долара и 1300 стартъпа. За последните 5 години Европа е инвестирала 25 млрд. евро във високи технологии и е създала 300 стартъпа. За последните години европейската икономика изостава във високите технологии. Това е инвестиция в бъдещето, защото който инвестира във високите технологии, той ще може да има конкурентоспособност. Европа губи конкурентоспособността си", допълни бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев за Bulgaria ON AIR.

Според Бенишева България има успешни примери на стартъпи.

"Разликата между двата мандата - предишния и започващия сега е къде е приоритетът на политиката на Съюза. Като първи елемент е конкурентоспособността. Дори програма "Хоризонт", която е около 100 млрд., се очаква да бъде с удвоен бюджет и за всичко това трябва да се пребори комисарят. Има отчетлива промяна в общоевропейската политика към иновациите и изследователската дейност на териториите на ЕС", поясни тя.

Не е обърнато достатъчно внимание на важността на ресора, от който се нуждаем

Не сме написали домашното и не сме си поставили приоритети, категоричен е Керемедчиев.

"Другите страни конкретизираха определен ресор, който е от национално значение за съответната държава. Не е водещ полът на кандидата, а неговите качества. Ние дадохме двама кандидати и оставихме избора на Фон дер Лайен, а не на националното ни представителство и не посочихме ресор, който би могъл да влезе в националните интереси. Имахме възможност да кандидатстваме за ресор "Разширяване", който беше от изключителна важност за нашата политика", поясни гостът.

Това, което се случи вчера, не е добър старт на Европейската комисия, смята Бенишева: "Вчерашният ден произведе много драматургия с обявяването на ресорите и кандидатите за комисари. Беше направен опит от страна на Урсула фон дер Лайен да смени стила на взаимоотношения между държавите членки и институциите на ЕС. Право на номиниране на национален комисар е на държавите членки".

Керемедчиев е на мнение, че са заложени много въпросителни и много мини, които могат да гръмнат в Брюксел.

"Г-жа Фон дер Лайен направи един доста странен и опасен миш-маш, защото има няколко ресора, които се припокриват. Европа изостава от световните икономически и политически тенденции. Планът за възстановяване е срещу реформи. Не се отпускат ей така. Няма смелост българското правителство да прави такива реформи", добави бившият зам.-външен министър. 

Вижте повече в репортажа.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 733 гласа

fallback
Още от България сутрин
fallback