България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

С новия механизъм за формиране на такса смет щяхме да плащаме 10 пъти повече

Държавата ни щеше да се зарине с боклук, прогнозира Стефан Тихолов

18.09.2024 | 11:13 Редактор:

Депутатите отложиха за седми път новия механизъм за формиране на такса смет. Основният мотив според вносителите от ГЕРБ-СДС е, че общините не са готови за въвеждането му.

"Реформата се отлага за седма поредна година. С постановление на Министерския съвет от тази година беше изготвена Наредба за план сметката - разходите на общините за чистота. Разходите се покриват от приходите на такса битови отпадъци и новите основи на изчисление - въвеждането на принципа "замърсителят плаща". Общините не бяха изцяло готови. Наредбата е от април. От общините се изискваше в края на годината да бъдат готови с новите начини за определяне на такса битови отпадъци", коментира председателят на Общинския съвет в Ловеч Стефан Тихолов пред "България сутрин"

Той обясни, че в България е в действие реформа в сектор "Екология". Такса битови отпадъци е една част от тази реформа. Анализите на общините показват, че новите методи на определяне на такса битови отпадъци са почти изцяло неприложими.

"Очакваме работа съвместно с държавата. Работим много добре с Министерството на финансите. Депутатите избраха по-малката от двете злини. Ще ни коства някаква санкция. Но, ако тези промени бяха влезли от 1 януари 2025 г., общините нямаше да имат готовност. Нямаше да можем да съберем 1 ст. от такса битови отпадъци", каза Тихолов пред Bulgaria ON AIR.

Той прогнозира, че ако беше влязла в сила от началото на 2025 г., щеше да струва от три до седем пъти повече, а в някои общини и до 10 пъти.

"В нестабилната политическа обстановка щяхме на причиним нездравословни нива на обществен стрес. Хората щяха да бъдат недоволни, защото таксата се увеличава, без да се подобрява качеството на услугата през първата година. Държавата ни щеше да се зарине с боклук и да се създадат трудни за управление кризи в екологията. В този разговор трябва да се намеси и Министерството на околна среда и водите", призова Стефан Тихолов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 702 гласа