fallback

Възможна ли е формула за управление между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?

Поставени сме в ситуация да гледаме политически театър, коментираха Елена Дариева и Добромир Живков

18.09.2024 | 10:26 Автор: Толя Стоянова

Възможно ли е все още джентълменското споразумение между партиите и как подредбата на листите за изборите ще повлияе на вота?

Кампанията не е приключвала през последните няколко години. Тя е една и съща и не показва нищо ново. Основен неин дефект е, че лидерите на политическите формации говорят на твърдия си електорат, който ерозира. Тази капсулация и това напрежение между политическите субекти блокира целия общ механизъм. Това коментира социологът Елена Дариева в предаването "България сутрин".

Според социолога Добромир Живков нито една политическа сила не е в оптимална форма, а в "подвижните пясъци" на българската политика е трудно да се взимат решения от страна на избирателите, тъй като разочарованието е мащабно - избирателната активност е ниска.

"Тази политическа криза удря не само репутационно страната ни, но и външнополитически. Не се разрешава ключовият въпрос за партньорствата. Политиката на ултиматуми само поражда съпротива в отсрещната страна", отбеляза Дариева.

Живков каза пред Bulgaria ON AIR, че разговор по настоящем е невъзможен между "сглобката". Той е на мнение, че изходът за ГЕРБ е да търси варианти с по-малките политически сили, за да бъде съставен редовен кабинет. Според него формула между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не може да има. По думите му сме поставени в ситуация да гледаме политически театър.

Дариева също заговори за политически театър.

"Публиката напуска залата - това е най-големият проблем. При социалистите ставаме свидетели на някакво декларативно обединение, но на практика няма обновление. Липсват новите лица", добави тя.

На въпрос това ли ще бъдат най-непредсказуемите избори, Живков отговори, че в някаква степен може да се каже, че е така, но са налице и няколко ясни неща. Той заяви, че ГЕРБ е най-голямата политическа сила и преднината ѝ е категорична - няма индикации тя да бъде оспорена. Живков уточни, че второто място е неясно, а надолу картината става още по-трудна за прогнозиране.

"За второто място претендират "Възраждане" и ПП-ДБ. Битката в ДПС ще мобилизира голям ресурс. Вероятно и двете фракции ще влязат успешно в парламента", предположи Добромир Живков.

Вижте повече в репортажа.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 715 гласа

fallback
Още от България сутрин
fallback