fallback

Простащината е най-голямата опасност за обществото ни, алармира писателят Радослав Бимбалов

Романът "Ти, подобие мое" разглежда проблема с изчезналото ни състрадание

17.09.2024 | 12:05 Автор: Тодор Петров

Писателят и общественик Радослав Бимбалов представи нов романа - "Ти, подобие мое". Критиците определят творбата като най-смелия му и безмилостно откровен роман досега. Премиерата на книгата ще се състои на 25 септември от 19:30 часа в Топлоцентрала. Входът е свободен.

"Раждането на едно произведение на изкуството е болезнен процес. За мен това беше трудно изпитание. Когато пиша, аз обичайно се скривам от действителността. Този път не беше така, защото това, което пиша, изобщо не е приятно и красиво нещо, зад което да се скриеш. Разказвам една антиутопична история, която може би ни се е случила вече", сподели авторът в студиото на "България сутрин".

Според него все повече сме склонни да посочваме злото в другите и това е наш защитен механизъм. А най-трудно е да погледнем и преборим злото в себе си. 

В "Ти, подобие мое" Господ посочва грешките ни

"В тази книга избрах Бог да говори. Бог може единствено да ни съди за това, което ние сме направили. Основната история в книгата проследява как в нашето общество признаваме състраданието за недъг и започваме да го преследваме. Един учител била уволнен и изключен от обществото, защото е проявил състрадание към ученик в уличен бой. И родителите на този ученик заявяват, че по този начин е наранил егото на детето и самочувствието му. В книгата Господ използва теорията на Дарвин, за да докаже, че изчезналото ни състрадание е защитен механизъм", разказа Бимбалов за Bulgaria ON AIR. 

Писателят е на мнение, че в последния век, по време на технологичната революция, средата около нас вече е била много променена. 

"В социалните мрежи успяваме демонстративно да покажем омразата един към друг. В тази среда шанс имат по-дебелокожите, които по-малко усещат", подчерта Бимбалов.

За езика на омразата и моделите, които не трябва да следваме

Писателят отбеляза, че четенето е едно от най-интимните общувания и тази интимност и въображението, което предизвикват книгите, са без аналог. "Най-вече се вълнувам какво ще кажат читателите и как ще приемат книгите. Радвам се, че критиците обръщат внимание на моите книги", сподели Бимбалов. 

Според него всеки от нас е подобие на своите родители и на средата, в която съществува в момента. А най-лошото е, че ставаме подобие на моделите, които в последните години издигаме.

"Простащината е всевластна и е най-голямата опасност за нашето общество. Ситуацията е притеснителна и трябва да се събудим. Трябва да спрем да вярваме, че политиците са единственият начин да се обединим. Тяхната цел е да ни разделят, за да ни притежават. Не биваме да чакаме те да се коалират, за да бъдем ние обединени. Трябва да намерим каузи, зад които да застанем като хора. За съжаление, много добре владеем езика на омразата и учим децата си на него. Това няма да приключи толкова безболезнено. Хубаво е, че крещим - значи искаме нещо да си кажем. Прекалено дълго не говорехме за важните неща помежду си", обясни Бимбалов.

Писателят завърши с думите, че България е чудесно място с изключително силна енергия. Той е на мнение, че българите имаме необходимост от просвета - образование и култура ръка за ръка.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 257 гласа

fallback
Още от България сутрин
fallback