fallback

Фестивалът "Аз съм София" предлага за всекиго по нещо

Христомир Сърбинов и София Главупуло обещаха уникално балканско парти

17.09.2024 | 11:57 Автор: Беатрис Младжова

Фондация "Аз съм София", с подкрепата на Столична община - Календар на културните събития и многобройни съмишленици, организират най-новия и най-голям градски столичен фестивал "Аз съм София", част от програмата "София празнува 17 септември". 

"Много интересни неща сме подготвили. Вече сме на финалната права. В единия ден ще имаме ден на литературата със стари градски песни, ще има стихове за София. Цялата тема е свързана със София, но не само с града, а и с хората, носещи името на тези добродетели - Вяра, Надежда, Любов, София. Те ще бъдат гости на този фестивал от тяхно име и ще споделят своите своите умения, знания, опит и мечти. На 20 септември ще бъде предимно литературен денят, на 21-ви ще бъде денят на битките. Ще имаме бийтбокс на сцената. Идеята е да обхванем всички хора, които живеят в този град и за всекиго да има по нещо", заяви председателят на фондация "Аз съм София" Христомир Сърбинов в "България сутрин".

Певицата София Главупуло ще пее главно гръцки народни песни.

"Концертът ще бъде на 22 септември в неделя от 20 часа пред НДК. Концертът е с българска и гръцка народна музика. Ще танцуваме главно български народни хора, но и с гръцки мелодии. Така сме направили програмата българските и гръцките песни да вървят заедно. Ще бъде много интересно. Всички музиканти, които участват на концерта, са впечатлени от това нещо. Ние сме съседи, нашата култура е същата - всички искат да седнат да пият, да пеят и да танцуват. И в Гърция, и в България е същото", каза певицата за Bulgaria ON AIR.

Фестивалът днес ще се проведе само онлайн с "Игрите на града". На 18 има литературна обиколка, а празникът е на 20, 21, 22 и 23 септември, посочи Сърбинов.

"Стефан Вълдобрев спомена в един разговор, че го е много яд, че не го е измислил той. Идеята тръгна от там, че името София е петото най-разпространено в света. Уникалното на столицата е, че носи това име, което значи премъдрост. Търсейки Софии, в началото случайно, после съвсем неслучайно започнах да попадам на дами с името София. Много интересни дами имаме - от Испания, от Украйна, от Македония, от Гърция. Ще стане едно балканско парти", коментира гостът.

А интересът на Главупуло към музиката идва от нейното семейство.

"Аз живея в Пловдив. Там учих, там работя. Любовта към музиката идва от семейството. Баща ми свири на бузуки и пее. Майка ми не е добра певица, но пее от сърце", сподели певицата.

Гледайте целия разговор във видеото.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 258 гласа

fallback
Още от България сутрин
fallback