fallback

България не е подготвена за тежки бури и борба с горски пожари?

"Климатичните промени не чукат на вратата, те вече я разбиха", каза д-р Валентин Симеонов

17.09.2024 | 11:43 Автор: Искра Ангелова

Бурята "Борис" причини порои от Австрия до Румъния, което предизвика едни от най-тежките наводнения от 30 години. Сред най-засегнатите райони са Чехия и Полша. В България властите свикаха спешна среща за набелязване на превантивни мерки у нас срещу наводненията.

"Бурята се е насочила към Италия и само част от периферията засегна България - валежите във Варненско. Този път нямаше сериозни последствия, но тази буря, както и "Даниел", са следствие от климатичните промени. Ще виждаме все по-често такива бури и все по-непредсказуеми. Предсказването за по-дълъг период е доста трудно, въпреки че тази буря беше предсказана няколко дни преди това, просто не се очакваше такова развитие", каза атмосферният учен д-р Валентин Симеонов за "България сутрин".

Той е на мнение, че подготовката за такива бури е по-сложното нещо.

Човекът е виновен за климатичните промени

"Малко е трудно да се каже точно кога ще е и какъв интензитет ще има. В рамките на няколко дни може да имаме представа за това колко интензивно ще бъде, но последните часове са от значение. Човешките фактори са основните, климатичните промени са предизвикани от човека. Една от основните причини е високата температура, която нараства много бързо. Това води до по-интензивни изпарения от океаните", допълни д-р Симеонов за Bulgaria ON AIR.

По думите му океаните са повишили температурите си с почти градус, а това води до по-обилни изпарения.

"От друга страна се променя глобалният кръговрат на въздуха, това е сложен процес. Вследствие на което се появяват и ветрове. Има много разработени хидротехнически мерки - почистване на канали, реки, поддържане на язовири, но дори това не помага всеки път", подчерта събеседникът.

Не знаем какво трябва да правим при бедствия

Според него населението ни не е запознато какво точно трябва да прави при такава буря.

"Ние не сме подготвени на най-ниското ниво - да се спасят хората. Има мерки, които трябва да се вземат, за да се избегнат големи наводнения. Трябва да говорим и в по-дълга перспектива. Един от важните рискове, който е свързан както с наводненията, така и със сушата - това са горските пожари. Там има сериозна опасност", коментира д-р Валентин Симеонов.

Той е категоричен, че България е неподготвена за борба с горските пожари.

"Ние нямаме нито един самолет за борба с горските пожари. Гърция има 17. За мен е страшно отношението на Румен Радев, който се обяви против закупуването на такъв самолет. А горите са ни важни за предпазване от наводнения. Климатичните промени не чукат на вратата, те вече я разбиха", добави експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 256 гласа

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България сутрин
fallback