България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

НАТО е на едно "да" от директна война с Русия и Владимир Путин прибегна до ракети от Иран

Проф. Румен Кънчев: На този етап няма опасност за България

17.09.2024 | 11:14 Редактор:

Руският президент Владимир Путин предупреди, че ако Западът даде зелена светлина на Киев да използва оръжия с по-голям обсег за поразяване на руски цели, това би означавало, че НАТО ще бъде във война с Русия.

От кои западни оръжия се страхува Русия?

"Ракетата Storm shadow избягва радарното засичане и се изстрелва от самолети. Получава се обсег от 800-1000 км. Това е много опасна ракета и идеално средство за удар по командни центрове и укрепени позиции. Насочва се от сателити и има висока точност.

ATACMS е втората ракета, за която американският президент не иска да даде разрешение. За нея радари не съществуват. Тя се движи също със скоростта на звука, но е много по-мощна. Стрелбата на ATACMS е изключително прецизна", обясни експертът по международна сигурност проф. Румен Кънчев пред Bulgaria ON AIR. 

По думите му руснаците ще бъдат принудени да изместят цялата си отбранителна инфраструктура с 300-400 км навътре в страната. Тогава "Искандер" няма да може да достига цели по фронта. 

"Това притиска силно руската отбрана. Знаейки всичко това, Путин този път не се изказа за ядрено оръжие, но пусна ястребите около Кремъл, които казват, че е крайно време да използват ядрено оръжие. Те са пред дилемата дали да изместят военните си бази, летища и командни пунктове", посочи проф. Кънчев в "България сутрин".

Има ли опасност за България и как НАТО влиза във войната?

"На този етап за нас няма опасност. Поляците се страхуват. Путин каза, че тези ракети не могат да бъдат току-така монтирани на украинска територия. Той каза: Имаме системи Storm shadow и ATACMS, които са произведени в НАТО. Имаме орбитална подготовка на американците и Великобритания. Самите разчети на ракетите не могат да бъдат управлявани от украински офицери. Следователно имаме цял комплект от НАТО. Ако това се случи, това означава война на Русия с НАТО. Трябва да разрешат Америка и Великобритания", заяви проф. Кънчев.

Според него се върви към даване на съгласие, но американците все още спират процеса за разрешение на удари по цели дълбоко в Русия. Байдън се притеснява не от атомното оръжие на Русия, а от ескалация на конфликта. 

Реакцията на Путин и проблемът с ядреното оръжие

"За да се борят със Storm shadow, руснаците са поръчали специални ракети на Иран, които ги произвеждат. Стрелят на 120 км. Американското разузнаване е разбрало къде е заводът и че се готви производство за Русия. Ако Иран предаде първата пратка от 200 такива ракети, ще последват строги военни наказания за Иран", съобщи проф. Кънчев.

Експертът отбеляза, че Путин е съобразителен човек, който се е стреснал и върви мобилизация в пълен ход. 

"На фронта Путин има около 800 хил. войници. Срещу тях украинската армия е между 900 хил. и 1 млн. войници и офицери. При този баланс никоя страна не е в състояние да нанесе поражение на другата. Путин прехвърля части от друго място, не от фронта. Източният фланг остава и Путин казва, че той трябва да изпълни своите задачи. Войниците вероятно им трябват за направление в Курск. Това не е случаен избор на украинския генерален щаб", разясни проф. Кънчев. 

"Има понятие "стратегическа стабилност". Между две ядрени държави има такава, ако политическото и военно ръководство на всяка от тях е направило оценка, че ако нападне другата, ще понесе повече загуби, отколкото плюсове. Между САЩ и Китай няма стратегическа стабилност, защото тя е в полза на САЩ. Между Русия и Китай също няма стратегическа стабилност, защото Русия има превъзходство. Единствено има стратегическа стабилност между САЩ и Русия. Путин няма да се подведе, но десните ястреби хвърлят по една фраза. Путин не е толкова глупав, за да посегне към ядреното оръжие", коментира още гостът.

Какво ще се промени след президентските избори в САЩ?

"Камала Харис ще следва сегашната линия. Сложна е ситуацията с Доналд Тръмп. Ако той спечели, тогава имаме друг сценарий и той беше подсказан от неговия вицепрезидент. Предлагат план за мирно уреждане на въпроса. Ванс смята, че всички територии, които са взети от Русия, трябва да бъдат буферна зона и Украйна да подпише договор, че никога няма да стане член на НАТО. Трета точка е: "Ние ще изградим такава защита, че Русия никога няма да си помисли да ви напада". Украинците ще се окажат изоставени и демотивирани", подчерта проф. Кънчев.

Гледайте целия разговор във видеото.