България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България пропуска да усвои над 2 млрд. лв. и дава лоши сигнали на партньорите си

Доц. Косьо Стойчев и Михаил Кръстев за парите в бюджета на страната ни

17.09.2024 | 10:30 Редактор:

Има риск България да загуби 500 млн. лв. от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. Причината е, че страната ни се бави с реформите, за които се е подписала пред Европейската комисия.

"За да продължим усвояването на парите от ПВУ, трябва да направим трите законопроекта. Става въпрос за Плана за възстановяване от пандемията от Ковид-19. Комисията структурира този инструмент с една единствена главна задача - да подпомогне възстановяването на икономиките на страните членки и те сами с помощта на Комисията трябваше да структурират пакет от инвестиционни мерки, които да рестартират икономическата активност в съответните страни", каза икономистът доц. Косьо Стойчев в студиото на "България сутрин".

По думите му, когато България не постига резултати в това отношение, означава, че ние не реализираме политиките, които сами се програмирали.

"България дава лоши сигнали"

"Това е първият неприятен извод за нас. В Плана има най-разнообразни дейности, а някои от научна гледна точка се бият. Ние с него се опитваме да развиваме и зелена икономика, и върховни технологии, и санирането на сгради, което се прокарва като мярка за намаляване на въглеродните емисии и подобряване на отоплението, но в крайна сметка представлява преопаковане на старите ни сгради", допълни Стойчев.

Той е на мнение, че България дава лоши и разнопосочни сигнали.

"Не можеш с 10-12 млрд. лв. да решиш всички проблеми едновременно. България продължава да прилага принципа на "лейката" - по-малко, но на много места, вместо концентрирана помощ. Този, който е на власт, трябва да приеме тази реформа и да поеме тази политика", поясни гостът.

Провалът ни с ПВУ няма да събори икономиката ни

В ефира на Bulgaria ON AIR икономистът Михаил Кръстев подчерта, че повече от 2 млрд. лв. няма как да бъдат усвоени от България.

"Ние вече трябваше да сме на четвърто-пето плащане, а чакаме второ. Това е много лошо от гледна точка на средствата, които трябва да постъпят в бюджета. Ние може да не усвояваме, но те биват записани в бюджетите. Лошо е от гледна точка на това, че ние работим с европейските си партньори и с големи международни организации, и им даваме сигнал, че дори собственият си разписан план ние не може да го осъществим. Провалът на ПВУ не е нещо, което ще събори българската икономиката и публичните финанси, но косвено се проваляме в една стратегическа цел", добави Кръстев.

Той припомни, че постоянно в държавата се говори как няма пари.

Ще платим висока цена

"Проблемът идва от административния капацитет и сигурността на администрацията да програмира къде добри и къде не толкова добри схеми. Единственото по-лошо от лош план, е да нямаш план, което означава, че дори да не се програмира по възможно най-добрия начин, въпросът е пари да текнат към нашия бюджет и да разчитаме на останало време, което е 2 къси години, за да усвоим поне 50%", коментира проф. Косьо Стойчев.

Той е на мнение, че политическата значимост и икономическата стойност не са се разделили така, както бихме желали ние.

"По-голяма санкция от това, че не получаваме средствата, които са предвидени за нас, няма. Никой няма да ни принуди насила да вземем пари, след като ние нямаме капацитета да го направим. И проблемът е наистина огромен. Администрацията е жертва на политическата криза, имаме постоянна смяна на ръководителите на министерствата. Големият проблем не е в това, че няма да усвоим средствата, а в това, че се проваляме в поредната националната кауза. Имаме цялостно проваляне на всички партии, замесени в този План за възстановяване и цената е много по-голяма от милиардите, които няма да може да усвоим", подчерта Михаил Кръстев.

Според проф. Стойчев проблемът ще бъде трансфериран като политически и никой няма да поеме отговорност.

"България е приела пътя да се развива като нормална европейска страна, тя трябва да прегърне тази идея максимално и да спре да се снишава, за да заеме водещата си роля на Балканите. Ние пропускаме исторически прозорец в момента София да изпълни геополитически и геостратегически функции. Проваляме себе си чрез ПВУ, демографската ситуация става катастрофална. Нито един политически субект нямат право по никакви мотиви да забавят никаква реформа, която води до усвояване на средства", обясни той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 148 гласа