България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Столичната библиотека почита паметта на кмета инж. Иван Иванов с изложба

"Фокусът са неговите успешни политики", каза Светослава Тончева

16.09.2024 | 12:06 Редактор:

Столичната библиотека отбелязва Деня на София с изложба, кръгла маса и филм. Експозицията показва оригинални архивни документи и фотоси от "10-те златни години на София" на управлението на инж. Иван Иванов.

"Това е изключително интересна изложба, която е благодарение на усилията на колегите от Сектор "Краезнание и книжовно наследство" в партньорство с Държавна Агенция "Архиви", която представя значението на инж. Иван Иванов за София такава, каквато я познаваме днес. Аз се запознах с изключително много фактология и съм безкрайно впечатлена. Столицата е такава благодарение на визионерството на инж. Иванов", каза завеждащият Сектор "Естествени и точни науки" Светослава Тончева в студиото на "България сутрин".

Тази изложба отбелязва и 90 години от назначаването му за кмет на София с указ на Борис III.

"Още преди да бъде назначен за кмет, той работи в структурите на Столичната община, той има хидроинженерно образование и на него дължим в много голям степен реализацията на проекта с водоснабдяването Рила - София. Цялата тази инфраструктура, на която ние се радваме днес, е благодарение на усилията на този човек и на екипа, с който той се обгражда", допълни Тончева за Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ много знакови сгради в София са построени по времето на управлението на инж. Иванов.

"Фокусът на изложбата са неговите успешни политики по отношение на здравеопазване, култура, образование и градоустройство. Столичната библиотека е благодарна на инж. Иван Иванов, тъй като той през 1941 година откупува сграда, която да бъде предоставена изцяло на градската библиотека", поясни Тончева.

Изложбата ще бъде в мраморното фоайе на Столичната библиотека. А днес в 17:30 ще има тематична кръгла маса, на която са поканени известни публични личности, журналисти и изследователи. Там ще бъдат и авторите на единствения до момента документален филм за инж. Иван Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.