fallback

Българско неделно училище отвори врати в Швайнфурт

Имаме около 30 желаещи, в момента имаме 20 записвания, съобщи председателят му Лиляна Цьош

16.09.2024 | 11:55 Автор: Тодор Петров

В Швайнфурт, Германия, врати отваря ново неделно българско училище. Председателят му Лиляна Цьош разказа в "България сутрин" повече за инициативата.

"Всичко започна от нашата група в една социална мрежа. През март се събрахме и от дума на дума постигнахме този ефект, че създадохме училище. Имаме около 30 желаещи, в момента имаме 20 записвания. Имаме деца на 4 години, които отиват в предучилищна. Основната ни група са деца между 10 и 14 години, които ще се обучават от 1 до 7 клас", посочи тя.

Сънародниците ни разполагат с две квалифицирани учителки по Български език и литература, музикален педагог и професионален хореограф. Много родители доброволци също ще помагат в цялостната дейност.

Вече са разговаряли с МОН и ще участват в проектите за финансиране от държавата ни. За момента се самофинансират, като разчитат на дарения и спестявания. Оказва се, че има много желаещи да даряват средства за училището, стана ясно от думите на Лиляна Цьош пред Bulgaria ON AIR.

"Искаме на 3 март да направим голямо хоро в Швайнфурт. Остават ни няколко месеца, надяваме се много хора да се включат в него", сподели още тя.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 115 гласа

fallback
Още от България сутрин
fallback