България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Смяна на пола с операция и хормонална терапия при деца - какво казва законът?

"У нас не е позволено да се извършват медицински оперативни интервенции спрямо лица под 18 години", каза авв. Калина Михайлова

16.09.2024 | 11:46 Редактор:

Два закона за забрана на промяна на пола при децата ще гласуват депутатите през седмицата - на "Има такъв народ" и ПП-ДБ.

"Наличието на тези два законопроекта е прекрасен пример защо не следва да се променят законодателните актове в моменти, в които имаме политическа криза и популистко политическо говорене. В законопроекта за измяна за Закон за закрила на децата от страна на "Има такъв народ" е вписана една интересна наредба, в която се предвижда се промени Законът за здравето, като се забрани рекламата на медицински дейности, които биха довели до конкретни изменения при деца. Интересно е, че и към този момент рекламата на медицинските дейности е забранена", каза адвокатът по медицинско право Калина Михайлова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ въвеждането на този текст индикира няколко извода.

"Непознаване на законодателството ни"

"Единият от тях е непознаване на действащото законодателство. Категорично непознаване на обществената нагласа и нужди, както и влияние върху онези тънки струни на обществото, които политическите партии започнаха много зловещо и драстично да натискат за постигане на собствените си цели. Едно от мненията, които видях аз, е да се забрани на Народното събрание да гласува законопроекти, докато са в политическа кампания", допълни Михайлова за Bulgaria ON AIR.

Тя отбеляза, че въпросът със смяната на пола е силно дискутиран и по света.

"Обществените нагласи водят до необходимостта от промяна на регулацията. У нас не е позволено да се извършват медицински оперативни интервенции спрямо лица под 18 години, с оглед промяната на техния пол. Възможността за промяна на пола обаче е заложена в Наредбата за медицинския стандарт, с който се утвърждава стандартът по естетична хирургия. Има възможност и е предвидена такава операция, която е категоризирана като операция с голяма сложност. Но става въпрос за хора над 18 години", каза още Михайлова.

При какви условия може да се прибегне до смяна на пола

От разговора стана ясно, че у нас няма прецедент, в който да е извършена такава операция на непълнолетно лице.

"Факт е, че от 90-те насам у нас за юридическа промяна на пола имаше своите конфликти между различните съдебни състави. Беше наложена практика, спрямо която юридическата смяна на пола може да бъде извършена след хормонална терапия, или пък оперативна интервенция. Това остана в миналото под влиянието на Европейския съд за правата на човека. През 2023 година ВКС излезе с тълкувателно решение, че юридическа промяна на пола не е налице като основателна причина, поради липса на Законодателна уредба на такава възможност. Преди няколко години България бе осъдена от Европейския съд за правата на човека поради липсата на Законодателна уредба за възможността за промяна на пола юридически и медицински", разясни адв. Калина Михайлова.

Попитана дали, ако човек е непълнолетен, но има медицински проблем или малформации, може да си смени пола, тя отговори: "Създаването на закони на "коляно" пречи. С наличието на медицинска предпоставка и медицинска препоръка за конкретна хормонална терапия, или оперативна интервенция, е естественият път на прилагане на медицинска грижа със съзнанието и разрешението на родителите, ако детето е под 18 години". 

"В ЕС има държави, в които приложението на оперативните интервенции за смяна на пола е след навършване на пълнолетие. В Испания има прецедент - преди няколко години дете на 16 години е претърпяло такава интервенция. В Швеция е дадена възможност на лицата под 18 години да сменят и юридически пола си, тоест те имат воля още от 16 години", добави адвокат Михайлова.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Не е вярно
преди 8 часа
ППДБ внасят законопроект за " забрана" на промяна на пола, като предвиждат "изключението " ( всъщност правилото) медицинската промяна на пола да е допустима, ако има опасност от увреждане на физическото и ПСИХИЧЕСКОТО здраве-т.е. ако детето каже, че ще се самонарани, ако не му сменят пола, попадаме в хипотезата на "изключението" от мнимата забрана. Няма такива долни като ППДБ - с една разпоредба обезсмислят законопроекта. ЕС няма правомощия да решава въпроси, свързани с пола и промяната му. Сигнализирай за неуместен коментар