fallback

Румен Драганов: Летният ни туристически сезон е удължен и много успешен

Очакваме около 2,8 млн. посещения в България през зимата

16.09.2024 | 11:20 Автор: Тодор Петров

Румен Драганов: Летният ни туристически сезон е удължен и много успешен

"Годината ще приключи положително. В края на септември очакваме броят на посетителите чужденци в България да достигне 10,7 млн. души. Спрямо миналата година е ръст от 5%. Има увеличение и на пътуванията на българи в България. Спрямо миналата година сме с ръст от 4%. Имаме ръст и в приходната част", заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов в "България сутрин".

Разширихме летния сезон

По думите на госта пътуванията вече започват от месец май, когато вече надхвърляме 1,8 млн. чуждестранни посещения и почти двойно повече пътувания на българи. 

"Есента интензивно се използва. Много интензивно се използват уикендите през цялата година. София никога не е била толкова пълна с чуждестранни посетители - главно от Италия, Испания, Франция. Виждате много японци, китайци и американци. Имаме увеличение на туристи от съседните страни - румънци, турци, гърци. Имаме страни като Великобритания, Германия, Полша, Чехия, които имат дълъг престой", каза още Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Той прогнозира, че може би ще достигнем приходи, които ще надхвърлят с 1,8 млрд. лв. тези от миналата година.

Климатичните промени са спомогнали за удължаване на сезона, а страната ни се явява добра дестинация в температурно отношение, стана ясно от думите на Драганов.

"Има огромна интензивност в закупуването на втори дом. Много хора направиха инвестиции за себе си. Някои имат втори дом в чужбина", отбеляза събеседникът и добави, че дистанционната работа също допринася за интензивните пътувания.

Какво и къде трябва да подобрим?

"Имаме 360 хил. заети в туризма, а от чужбина идват 9 хил. Оказва се, че една част от чужденците директно заминават за други страни.

Трябва да съсредоточим усилията си в качеството на туристическия продукт, защото сме в жестока конкурентна среда. Търси се хитрина как да платим по-малко на този, който идва от чужбина и да изгоним този, който знае как да работи. Тези, които работят с местните кадри, са тези, които вървят напред", подчерта Драганов.

Според него хората вече залагат на марката, а не на броя звезди на хотела, и трябва добре да се информират преди да направят своя избор за място за почивка.

Зимният сезон се очертава успешен

"Очакваме около 2,8 млн. посещения в България. Зимата не е само ски и сноуборд. Много от хотелиерите вече имат топли минерални води и СПА услуги. Здравният туризъм силно навлиза. Има бум на интереса към България от Австрия и България", посочи още Румен Драганов.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 115 гласа

fallback
Още от България сутрин
fallback