България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Обездвижването и електронните устройства водят до сколиоза при децата

Ранната профилактика е ключова за предотвратяване на сериозни проблеми, подчерта Борислав Чонгов

16.09.2024 | 11:04 Редактор:

Сколиозата, или гръбначното изкривяване, е състояние, което засяга много деца всяка година. Поне 50 деца годишно в България преминават през оперативно лечение на сколиоза.

"Раниците на нашите деца в училище са наистина тежки, особено при по-малките, тези които са първи, втори, трети клас. След това те натрупват повече мускулна маса и пропорционално раницата става не толкова тежка. Те спортуват по-малко и по-малко се движат, така че тези раници са тежки, но принципно няма никакви доказателства, че една тежка раница може да доведе до гръбначни изкривявания", заяви кинезитерапевтът Борислав Чонгов в студиото на "България сутрин".

Кинезитерапевтът подчерта пред Bulgaria ON AIR, че обездвижването и използването на електронни устройства играят значителна роля в развитието на тези проблеми. В днешно време много деца започват да използват телефони и таблети още на 2-3 години, което допринася за неправилната стойка и изкривяването на гръбнака.

Важно е да се прави разлика между лоша стойка и истинска сколиоза

Лошата стойка може да бъде поправена чрез корекции и подходяща терапия, докато сколиозата е ортопедичен проблем, който изисква специализирано внимание. Често хората бъркат двете състояния, смятайки че плуването или упражненията за корекция на стойката ще решат проблема. В действителност, сколиозата е около 2-3% от случаите и не може да бъде напълно излекувана само с физически упражнения и плуване.

Един от най-лесните начини да се провери за сколиоза у дете е чрез прост тест. Когато детето застане с прави крака и се опита да пипне пода, наблюдавайте гърба му от нивото на очите. Ако забележите, че едната страна на гърба е по-изпъкнала или асиметрична, трябва да се потърси помощ от ортопед, стана ясно от думите на госта.

Ранната профилактика е ключова за предотвратяване на сериозни проблеми със сколиозата, изтъкна Чонгов. Препоръчително е децата да се проверяват веднъж или два пъти годишно, особено след 10-годишна възраст, когато сколиозата често започва да се развива.

Важно е децата да свикнат да носят раницата на двете рамена и да поддържат правилна стойка, за да не се прегърбват.

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 95 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.