fallback

Целият униформен състав на МВР се грижи за пътната безопасност около училищата

Към нарушителите ще се прилага нулева толерантност, заяви Иво Биков

16.09.2024 | 10:26 Автор: Тодор Петров

Започва седмица на пътна безопасност под мотото "Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!". Тя ще продължи до 22 септември.

"МВР е ангажирало целия униформен състав да се грижи за пътната безопасност около учебните заведения. Колегите ще следят за неправилен престой и паркиране, за паркиране на пешеходни пътеки и на места с намалена видимост. Към нарушителите колегите ще прилагат нулева толерантност", каза инспектор Иво Биков от "Пътна полиция" към СДВР за зрителите на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че пътната маркировка трябва да бъде видима през различните метеорологични условия: А не да е закрита и изтрита.

Съвети за безопасност към шофьорите и децата

"Пътните знаци също трябва да бъдат видими отдалече. Недопустимо е до тях да има дървета, храсти или съоръжения, които да пречат на водачите. Пешеходният парапет трябва да е в абсолютна цялост. Децата не трябва да имат възможност да изскачат внезапно на пътя", обясни инспектор Биков в "България сутрин".

Той акцентира, че водачите трябва да съобразяват скоростта си в близост до учебните заведения, така че да могат да спрат. А децата трябва да пресичат само на разрешените и обозначени места - пешеходните пътеки. 

"Задължително трябва да се огледат във всички посоки. Най-хубаво е да се пресича в група", отбеляза инспектор Биков.

Той открои като най-големи проблеми неправилното пресичане от страна на децата и несъобразената скорост от страна на шофьорите.

Иво Биков апелира родителите да не обличат децата си изцяло в тъмни дрехи, защото стават трудно видими за участниците в движението.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 115 гласа

fallback
Още от България сутрин
fallback