България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Няма непреодолими граници за съставяне на коалиционно правителство

Парламентът трябва да бъде основан на конкретни политики, смятат доц. Татяна Буруджиева и Теодор Славев

16.09.2024 | 10:31 Редактор:

В последните седмици политическите среди в България бяха подложени на интензивна дискусия относно предложенията и реакциите на основните партии след предложението на ГЕРБ за джентълменско споразумение. 

"Джентълменските писма обикновено не са публични. В тях се договарят определени параметри и се споделят някакви виждания, включително. А тук има нещо съвсем различно и това е използване на законодателния процес за предизборна кампания. Нещо, което наблюдаваме, откакто парламентът работи през цялото време на предизборната кампания, така че всичко оттук насетне като поведение на политическите партии трябва да го разглеждаме през предизборната кампания и опита им да привлекат по-висок резултат", заяви политологът Теодор Славев в студиото на "България сутрин".

Той смята, че джентълменството в политиката има своето място, но съществуват и проблеми, свързани с актуалността и ефективността на подобни споразумения. Славев изрази съмнение относно истинските намерения на страните и възможността за реализиране на обещанията.

С действията на двете партии отново се повдигна въпросът за възможността за бъдещо обединение между ГЕРБ и "Продължаваме промяната – Демократична България", въпреки значителните различия между тях.

Доц. Татяна Буруджиева изрази мнение, че подобно обединение е възможно, но само при условие, че се намерят общи платформи за действие и се преодолеят значителните политически разлики.

"Няма чак такива непреодолими граници между нито една от партиите вътре в парламента, с изключение на ДПС. Няма българско правителство, като започнем още от средата на 90-те години до ден днешен, което да не е пострадало с колаборацията с ДПС. Правителство трябва да има около конкретни политики, които ще се изпълняват", каза доц. Буруджиева за Bulgaria ON AIR.

Тя бе категорична: "Всичко е въпрос на преговори". 

Колко пъти ходихте на почивка това лято?

Не съм почивал/а, защото нямам финансова възможност или съм възпрепятстван по други причини.
Само веднъж. Традиционно имам по една лятна почивка годишно.
Два пъти - по веднъж в България и зад граница.
Повече от два пъти и планирам още почивки в последните подходящи дни.
Ходим на почивка само за уикендите, не сме имали дълга ваканция в друго населено място.
Общо 94 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.