България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Духът на стара София оживява с фестивала "КвАРТал" от 13 до 15 септември

Пешеходните зони ще бъдат открити в късния следобед, каза

13.09.2024 | 12:15 Редактор:

Осем пешеходни зони ще има за първи път в стария софийски център по време на фестивала "КвАРТал" тази година. Деветото издание започва днес и ще продължи до неделя с тема "Духът на стара София". 

"София продължава да бъде единственият град без пешеходен център. Трябва да се задоволим с "Витошка" и "Пиротска". Малките улички в София вече над пет години ги освобождаваме от коли", коментира организаторът на фестивала "КвАРТал" Мартина Стефанова в предаването "България сутрин".

Кои улици стават пешеходни?

Пешеходните зони между малките улици в стара София започват от "Дондуков" надолу между паветата с различни отсечки от "Веслец", "Будапеща", "Сердика" и цялата "Екзарх Йосиф" - от пожарната до "Дома на киното" за първи път ще бъде пешеходна. Предвидени са музикални програми, работилници, разкази и беседи. 

Пешеходните зони ще бъдат открити в късния следобед, уточни организаторът пред Bulgaria ON AIR.

"Нека да мислим за старите сгради и за архитектурното наследство. Ние санирахме архитектурното си наследство. Нека да стоим като гражданско общество и да искаме тази история да остане, защото без история нямаме бъдеще", призова Стефанова.

Гледайте целия разговор във видеото.