fallback

Електрическите тротинетки не трябва да се движат с над 25 км/ч, правилата не се спазват

Инфраструктурата е в окаяно състояние, заяви Владислав Стоицов

13.09.2024 | 11:30 Автор: Толя Стоянова

През последните години електрическите тротинетки стават все по-популярни у нас. Те са екологични, удобни и не на последно място - безопасни, в сравнение с останалите традиционни транспортни средства. Налага се обаче и тенденцията за увеличение на инцидентите с тях и основната причина често е безотговорното им използване от най-младите.

"Използват се все повече, както от възрастни, така и от юноши, които не са запознати изцяло с пътната безопасност. Родителите трябва да отделят време на своите деца да ги запознаят с начините как да бъдат безопасни на пътя, както за себе си, така и за хората около тях. Приканваме държавата да прави по-често кампании за пътна безопасност в училищата", коментира председателят на Българската асоциация за електромобилност Владислав Стоицов в предаването "България сутрин".

Важно е винаги да се носи каска

Той отбеляза, че винаги тротинетката трябва да се кара с до 25 км/ч най-вдясно на пътното платно, когато няма велосипедна инфраструктура, а когато има - да се използва тя. Важно е винаги да се носи каска.

"Каската спасява живот. При едно малко падане може човек да си удари главата и да постъпят трайни увреждания. В тъмните часове да се използват светлоотразителни елементи върху тялото и върху тротинетката", подчерта Стоицов пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че всички тротинетки, които се продават на европейския пазар, са ограничени до 25 км/ч - всяко манипулиране е незаконно.

"Над 14-годишна възраст могат да се използват тротинетките. Между 14-16 години трябва да се движат само по велосипедната инфраструктура. Трябва да се работи върху културата на пътя на всички участници в движението", посочи председателят на Българската асоциация за електромобилност.

По думите му инфраструктурата е в окаяно състояние и трябва всички институции да положат повече усилия.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback